smislili način

Znanstvenici hakirali Teslu: Dodatnu opremu koju vlasnici plaćaju učinili su besplatnom

Mogu napraviti trajne promjene u sustavu grijanja sjedala, poboljšanja performansi ili otključavanja Full self driving sustava

Tesla Model Y ilustracija

 Željko Puhovski/CROPIX

Znanstvenici s Technische Universität Berlin tvrde da su pronašli način kako omogućiti besplatan pristup softveru koji kupci Tesle inače moraju skupo platiti kao dodatnu opremu. Hakirali su Teslin model i omogućili pristup značajkama poput grijanja sjedala koje je već ugrađeno u automobil samo ga je potrebno aktivirati.

"Mi nismo zli autsajderi, ali mi smo zapravo insajderi, mi posjedujemo automobil i ne želimo platiti ovih 300 dolara za stražnja grijana sjedala", rekao je Christian Werling, jedan od znanstvenika za TechCrunch.

image

Tesla Model Y ilustracija

Željko Puhovski/CROPIX

“Sve se svodi na promjenu napona na AMD procesorskoj jedinici infotainment sustava. Ako to učinimo u pravom trenutku, možemo prevariti procesor da radi nešto drugo, preskače instrukciju i prihvaća naš manipulirani kod. To je u biti ono što mi radimo”, izjavio je Werling.

Nakon što istraživači dobiju pristup, mogu napraviti trajne promjene u sustavu poput omogućavanja grijanja sjedala, poboljšanja performansi auta ili otključavanja Full self driving sustava. Trenutno su to značajke koje prosječni kupac može dobiti samo ako je spreman dodatni izdvojiti novac unatoč činjenici da je sve to u automobilu već ugrađeno.

Prema znanstvenicima, ovaj određeni tip hakiranja nije moguće zakrpati osim ako Tesla fizički ne nadogradi procesor u infotainment sustavu. “Haker”i će podijeliti sva svoja otkrića sljedeći tjedan na konferenciji Black Hat USA.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 19:58