odlaze sa scene

Zbogom za Fiestu, Audi TT, pet Mercedesa... Ovi auti neće doživjeti 2024. godinu

Što zbog elektrifikacije, što zbog starosti. Ovi modeli do kraja godine odlaze u povijest

Audi R8 ilustracija

 Profimedia

Automobilska industrija se mijenja, a zbog toga "padaju i žrtve", odnosno nestaju neki automobili bez kojih do nedavno nismo mogli zamisliti tržište. Najistaknutija ovogodišnja žrtva je Ford Fiesta koja se prestala proizvoditi prošlog mjeseca, a osim nje već nas je napustilo dosta značajnih modela koji neće dobiti izravnog nasljednika. Do kraja godine njihov će se broj još samo povećavati. U nastavku vam donosimo popis najznačajnijih automobila koji neće doživjeti 2024. i vjerojatno zauvijek otići u automobilsku povijest.

image

Auti na odlasku

Audi R8

"Audijev Lamborghini", uspješni i impresivni superautomobil R8 odlazi nakon 16 godina i dvije generacije s V8 i V10 motorima. Posljednja serija bit će impresivni R8 GT sa stražnjim pogonom.

image

Auti na odlasku

Audi TT

Kultni sportski model odlazi nakon 25 godina i tri generacije u kojima se proizvodio kao coupe i kabriolet. Posljednji modeli limitirane Final Edition serije prodaju se isključivo u Velikoj Britaniji.

image

Auti na odlasku

Chrysler 300

Automobil na bazi Mercedesa koji je nekada bio hit među imućnijim Hrvatima, u Europi je svoje posljednje dane vidio još 2014. kao Lancia Thema, a u SAD-u se nastavio prodavati. Preživio je 18 godina uz samo jedan ozbiljni redizajn što ga čini pravim raritetom među modernim autima.

image

Auti na odlasku

image

Auti na odlasku

Dodge Challenger, Hellcat i Charger

Amerikanci će imati za čim plakati... Elektrifikacija je "ubila" i trenutno najpopularnije američke muscle car modele Chargera i Challengera. Ovi modeli su se s prekidima proizvodili više od 50 godina, a Dodge ih ukida zbog prelaska na električne modele.

image

Auti na odlasku

Ferrari F8

Nakon samo četiri godine Ferrari je ukinuo model F8 koji se proizvodio u coupe i kabrio verziji s V8 motorom. I on je žrtva elektrifikacije, a Ferrari ga je ukinuo zato što u ponudi ima sličan noviji i snažniji model 296 koji je V6 plug-in hibrid.

image

Auti na odlasku

Ferrari Portofino

Za razliku od F8, ovaj automobil ne odlazi zbog struje već zato što je došao na kraj svojeg prirodnog puta nakon šest godina na tržištu. Zamijenit će ga Roma Spider s mekim kabrio krovom koji je osjetno lakši od tvrdog na Portofinu.

image

Auti na odlasku

Ford Fiesta

Jedan od najprodavanijih automobila u povijesti Europe s više od 22 milijuna proizvedenih primjeraka odlazi nakon 47 godina i sedam generacija. Fordu se više ne isplati, oni se žele koncentrirati na modele koji donose veću zaradu.

image

Auti na odlasku

Kia Stinger

Kia nas je 2017. oduševila svojim sportskim modelom, no auto realno nikada nije bio neki prodajni uspjeh. Do danas ih je diljem svijeta prodano manje od 120.000 pa se Kia nije odlučila na nasljednika.

image

Auti na odlasku

McLaren 720S

Ovaj superautomobil odlazi zbog toga što je došao do kraja svog puta. Proizvodio se šest godina, a na tržištu uskoro stiže nasljednik 750S.

image

Auti na odlasku

image

Auti na odlasku

Mercedes C-klasa Coupé i Cabriolet

Mercedes je odlučio smanjiti svoju zaista izdašnu ponudu te coupe i kabrio verzije C-klase odlaze u povijest. Zamijenit će ih novi CLE koji će se nuditi u coupe verziji te kao kabriolet s platnenim krovom.

image

Auti na odlasku

image

Auti na odlasku

Mercedes E-klasa Coupé i Cabriolet

Za ove modele vrijedi isto kao i za C-klasu Coupé i Cabriolet. Nastradat će zbog smanjenja ponude, a zamjena im je ista, već spomenuti CLE.

image

Auti na odlasku

Mercedes

Mercedes CLS

Još jedan Mercedes koji se ukida da bi se počistila ponuda Mercedesa i više koncentriralo na popularnije SUV-ove. Mercedes koji se pojavio 2004. i postao instantni hit doživio je tri generacije i vjerojatno neće imati nasljednika.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2024 19:12