PARANOJA?

Zbog tajnog sastanka Partije kineske vlasti u strahu od špijuniranja zabranile Tesle na cestama

To je sve češća praksa zbog straha da bi kamere Tesli mogle predstavljati sigurnosni problem kao sredstvo špijuniranja

Tesla model, Xi Jinping, ilustracija

 Profimedia, AFP

Strah od špijunaže naveo je kineske vlasti da zabrane pojavljivanje i prometovanje Tesla modela u obalnom okrugu Beidaihe, popularnom odmaralištu u provinciji Hebei, na kineskoj obali Bohajskog mora.

Zabrana će trajati najmanje dva mjeseca počevši od 1. srpnja, rekao je danas dužnosnik lokalne prometne policije, javlja Reuters.

Pritom dužnosnik nije naveo službeni razlog za odluku o zabrani američkih vozila, ali je rekao da se radi o "nacionalnim pitanjima". Naime, Beidaihe je i ove godine mjesto tajne godišnje ljetne skupštine vodstva Komunistička partija Kine.

Takva odluka vlasti dolazi samo nekoliko tjedana nakon što je Teslama također bilo zabranjeno voziti nekim prometnicama u gradu Chengdu početkom lipnja, što se poklopilo s posjetom kineskog predsjednika Xi Jinpinga gradu.

image

Tesla Model Y

Tesla

Isto tako, prošle je godine Teslama bio zabranjen ulazak u kineske vojne komplekse zbog straha da bi kamere postavljene na njima mogle predstavljati sigurnosni problem.

Da će tako biti i u Beidaiheu izašlo na vidjelo na društvenim mrežama nakon što su podijeljene snimke Teslinih vozila koje je policija preusmjerila s određenih područja, prije same objave o zabrani.

Kineska vlada inače ne objavljuje datume sastanaka Partije u Beidaiheu. Odvijaju se iza zatvorenih vrata, gdje visoki vladini dužnosnici raspravljaju o kadrovskim potezima i političkim pitanjima i obično se održavaju u ljetnim mjesecima u gradu.

Podsjetimo, nakon zabrane ulaska u vojne komplekse, izvršni direktor tvrtke, Elon Musk rekao je da Tesla modeli nikad nisu korišteni za špijuniranje u Kini ili drugdje.

Ubrzo nakon toga, iz tvrtke je došla i obavijest kako će svi podaci koje generiraju automobili koje prodaju u Kini biti pohranjeni unutar zemlje.

Sada se čini da bi pojačani nadzor nad Teslama i neugodnosti koje to donosi vlasnicima mogao početi zabrinjavati i Teslu što za njih ne bi bilo dobro, jer je Kina je jedno od najvećih tržišta tvrtke i veliki dio ukupne proizvodnje odvija se upravo u toj zemlji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 23:02