NETOČNI PODACI

Zašto aplikacije za navigaciju i brzinomjer ne pokazuju istu brzinu? Riječ je o zakonskom propisu

Brzinomjer u automobilu vozačima vrlo često pruža netočne informacije o brzini
 BMW/ Profimedia

Vjerujemo da ne postoji vozač koji na svom pametnom telefonu nema barem jednu aplikaciju za mjerenje brzine. U moru takvih aplikacija, vozači najčešće koriste Google Maps jer je vrlo funkcionalna i nudi hrpu kvalitetnih informacija poput lokacija policijskih radara, prometnih nesreća, ograničenja brzine itd...

Među tim informacijama je i brzina kojom putujete.

No, ako ste ikada uspoređivali brzinu s takve aplikacije i brzinu koja piše na brzinomjeru automobila, shvatili ste da se često ne podudaraju.

image

Brzinomjer automobila

Profimedia

Kako je to moguće?

Kako bi bili u skladu s međunarodnim standardima prihvaćenima i u Europi, brzinomjeri u automobilu ne smiju pokazivati ​​brzinu nižu od stvarne - piše Elpais.

Brzinomjeri mogu pokazivati brzinu veću i do deset posto, ali nikada ne smiju pokazivati manju od prave, aktualne brzine.

Budući da brzinomjeri u pravilu prikazuju veću brzinu, to je glavni razlog zašto dolazi do razlike između brzine koju prikazuje automobil i one koja se prikazuje na navigacijskim aplikacijama.

Aplikacije, s druge strane, izračunavaju brzinu pomoću GPS sustava koji prati lokaciju vozila.

Samim time, brzina prikazana u aplikacijama koju pruža satelitska navigacija puno je preciznija od one koja se prikazuje na brzinomjeru automobila.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 13:17