Sigurnosni iskorak

Započelo testiranje na cestama: Auti će na prednjem dijelu imati stop svjetla, evo i zašto!

Budući da je stop svjetlo na prednjem dijelu izravno povezano sa stražnjim, oba se svjetlosna signala šalju u isto vrijeme

Prednja stop svjetla

 Frontbrakelights

Slovačka kompanija Lumaco Innovations AG predstavila je sustav prednjih stop svjetala koja se pale kada vozač pritisne papučicu kočnice.

Cilj ove tehnologije je veća sigurnost, odnosno bolja interakcija između svih sudionika u prometu.

Kako navodi Slovakiapostsen, radi se o jednostavnom tehničkom elementu čija instalacija traje svega pola sata.

image

Prednja stop svjetla

Frontbrakelights

Kako radi prednje svjetlo kočnice?

U trenutku kada vozač počne kočiti, stražnje crveno svjetlo upozorava sve vozače i ostale sudionike u prometu. Budući da je prednje svjetlo kočnice izravno povezano sa stražnjim, oba se svjetlosna signala šalju u isto vrijeme.

Dakle, pomoću ove tehnologije, pješaci će napokon znati da li vozač koji im dolazi u susret usporava i koči. Primjerice, ako želite zakoračiti na pješački prijelaz, više ne morate čekati i predviđati hoće li se automobil zaustaviti jer će zeleno stop svjetlo otkriti namjere vozača.

image

Prednja stop svjetla

Frontbrakelights

Signalizacija pomoću prednjeg kočionog svjetla već je testirana u zračnoj luci u Berlinu, a trenutno se testira u Slovačkoj.

U gradovima Trenčin i Žilina vozila opremljena prednjim stop svjetlima počela su voziti 22. rujna 2022., a testiranje će trajati devet mjeseci.

image

Prednja stop svjetla

Frontbrakelights

U projektu će postupno sudjelovati ukupno oko 3000 automobila. Uz njih, u testu sudjeluju i sve vrste vozila koja se kreću cestama – kombiji, kamioni, autobusi, traktori...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 16:50