NIZAK UDARAC

Zabranjen izvoz: Japan zaustavlja slanje hibridnih, električnih i velikih automobila u Rusiju

To je još jedan udarac za ruski automobilski krajolik jer je automobilima iznad 1900 kubika, hibridima i EV-ovima zabranjen izvoz

Japanski premijer Funio Kishida

 Profimedia

Japan će proširiti svoje sankcije protiv Rusije, zabranjujući izvoz nekoliko artikala koji bi mogli biti preusmjereni u vojne svrhe, uključujući čelik, plastične proizvode i elektroničke dijelove. Na popisu su također uključene brojne vrste automobila, uključujući sva hibridna i električna vozila, kao i automobile s motorom od 1900 kubika ili većim.

image

Lada, Rusija

Profimedia

Mjera bi se trebala početi primjenjivati od 9. kolovoza, The Moscow Times izvještava da šira ograničenja slijede slične poteze japanskih saveznika. U svibnju su se šefovi država sastali u Hirošimi na summitu G7, gdje je kolektivno dogovoreno da se Rusija liši tehnologije i opreme koji bi potencijalno mogli potaknuti ratne napore zemlje. Prošlo je više od godinu dana otkako je Rusija napala Ukrajinu.

Dok su tvrtke poput Toyote i Nissana prestale proizvoditi u Rusiji, neki japanski proizvođači automobila nastavljaju prodavati automobile u zemlji. Međutim, u tim slučajevima vozila se često paralelno uvoze, a mnoga se proizvode u Kini, a ne u Japanu, i prodaju se kroz programe trgovaca rabljenim automobilima.

image

Lada, Rusija

Profimedia

Nedavna istraživanja pokazuju da su ratni napori desetkovali novu rusku automobilsku industriju. Prije invazije na Ukrajinu ruski su potrošači kupovali oko 100.000 vozila mjesečno. Ta brojka je pala na nekih 25.000.

Dok domaći proizvođači poput Lade bilježe poboljšanu prodaju, kineski proizvođači automobila kapitaliziraju odlazak mnogih zapadnih automobilskih oznaka. Izvoz u Rusiju utrostručio se na 140.000 početkom godine, dok je kineski proizvođač automobila Geely zabilježio rast prodaje od 88 posto.

image

Xpeng G6

Xpeng

U međuvremenu, izvješće The New York Timesa ranije ove godine otkrilo je da se strani luksuzni automobili još uvijek probijaju u zemlju, s popisima koji su otkriveni za najnovije modele Rolls-Roycea, Ferrarija i Chevroleta. U mnogim slučajevima, zastupstva koja su prekinule veze sa zapadnim markama nastavili su nabavljati nove automobile preko posrednika, kao i iz prijateljskih zemalja - ponekad u stotinama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. svibanj 2024 14:05