‘FANTOM‘ S AUTOCESTE

Vozio čak 306 km/h gdje je dozvoljeno 120 km/h, ali se izvukao bez kazne! Evo i zašto...

Od kazne vozaču za debelo prekoračenje brzine s ugrožavanjem svih sudionika u prometu neće biti ništa

Kamera za nadzor brzine, ilustracija

 Profimedia

U listopadu prošle godine na autocesti E313 između Antwerpena i Liègea u blizini Boirsa u Belgiji jednom je vozaču izmjerena brzina kretanja vozila od 306 km/h na mjestu gdje je dopušteno 120 km/h. Sada je ovaj događaj dobio i svoj epilog.

Od kazne vozaču za debelo prekoračenje brzine s ugrožavanjem svih sudionika u prometu neće biti ništa.

Razlog: policijska kamera za mjerenje brzine Sirien NK7 odobrena je za iskazivanje prekoračenja brzine do 300 km/h, a brzine veće od te brojke izuzete su iz mjerenja.

image

Kamera za nadzor brzine

Profimedia

Tome je tako zato što su pravila za kamere u Belgiji propisana takozvanim "kraljevskim dekretom" pa je maksimalna brzina za konkretnu napravu određena do 300 kilometara na sat, izjavio je Michel Niezen, šef dobavljača radara Sirien za valonski SudPresse.

Štoviše, "luđaka za volanom" nije ni bilo moguće identificirati jer nije snimljena nijedna fotografija automobila (ponovo, kamera snima samo do 300 km/h). Tako je na radarskom ekranu stajalo samo da je izmjerena brzina - veća od 300 km/h.

image

Autocesta, ilustracija

Profimedia

Prema Nieuwsblad.be vozač je mogao biti kažnjen barem zbog 'namjernog ometanja prometa', no s obzirom na to da su registracijske oznake ostale nepoznanica, nema ni utvrđivanja identiteta pa ni kažnjavanja.

Čini se da čak ni zakonodavci nisu uzeli u obzir da bi se netko u zemlji sa strogom policijom poput Belgije uopće usudio iskušavita brzine preko ionako vrlo visokih 300 km/h...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. ožujak 2024 23:16