NEZAUSTAVLJIV

‘Vozi dahom i pokretima glavom‘: Potpuno paralizirani vozač utrka vozio McLaren na Goodwoodu

Schmidt je vozio McLaren 720S Spider kojeg je modificirao Arrow Electronics da prati njegovu glavu pomoću infracrvenih kamera

Sam Schmidt, McLaren 720S Spider

 Goodwood Festival of Speed

Bivši natjecatelj Indy Racing Leaugea Sam Schmidt na Goodwoodu je demonstrirao pristupačnu tehnologiju vožnje za invalide. Suvlasnik Arrow McLaren SP tima završio je poznati uspon na ovogodišnjem Goodwood festivalu brzine upravljajući automobilom samo pokretima glavom i dahom.

image

Sam Schmidt, McLaren 720S Spider

Arrow Electronics

Schmidt je vozio McLaren 720S Spider kojeg je modificirao Arrow Electronics da prati njegovu glavu pomoću infracrvenih kamera. Kontrolirao je ubrzanje i kočenje automobila udisanjem i izdisajem putem uređaja za dah, a Schmidt je također na sebi imao poluautonomno egzoskelet odijelo koje mu pomaže u hodanju.

image

Sam Schmidt, McLaren 720S Spider

Arrow Electronics

Schmidt je 2000. godine postao kvadriplegičar nakon što je ozlijedio leđnu moždinu na treningu. Dugo je bio zagovornik liječenja paralize, a 2014. se udružio s Arrowom kako bi vozio Corvette koristeći pokrete glave, puhanje i glasovne kontrole. Dvije godine kasnije, postao je prvi Amerikanac s dozvolom za korištenje autonomnog vozila na autocestama i svakodnevno koristi Corvettu za vožnju po Nevadi.

image

Sam Schmidt, Chevrolet Corvette

Arrow Electronics

Dok alternativna rješenja mobilnosti mogu vratiti određenu razinu autonomije onima koji više nisu u stanju upravljati vozilom, još nije sasvim jasno kakvu bi ulogu Arrowova tehnologija mogla igrati u budućnosti. Arrow će se natjecati s tehnologijom autonomnog vozila, koja postaje sve bliža praktičnoj stvarnosti, a autonomija razine 3 već dolazi do javnih cesta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 06:03