SAMO OLD SCHOOL

VIDEO: KAKVA 4 CILINDRA, KAKAV DOWNSIZING! Amerikanci počeli vaditi 7,3-litrene V8 atmosferske monstrume iz Fordovih kamioneta i ugrađivati u Mustange

 

Ford je sredinom prošle godine predstavio potpuno novi motor za svoje F-150 "Super Duty" kamionete.

Riječ je o velikom 7,3-litrenom V8 motoru koji razvija 430 konjskih snaga i 644 Nm okretnoga momenta. No sada su se brojni obožavatelji Forda počeli pitati kako bi taj motor izgledao u Mustangu ili Raptoru te koliko bi se zapravo snage moglo izvući iz njega.

YouTuber Revan Evan i bivši direktor Ford Performancea Brian Wolfe napravili su serijal videa u kojemu pokazuju koliko veliku snagu može razviti taj motor uz tek male modifikacije te koliko je zapravo prilagodljiv za druge automobile.

Evan i Wolfe su za početak ugradili 7,3-litreni V8 u „fox-body“ Mustang iz 1980-ih godina. Iako je motor znatno veći od tada standardnog 5,0-litrenog V8, pokazalo se da se i novi može ugraditi bez puno modifikacija. Tvrde da je novi motor širi za samo 10-ak centimetara.

Nakon što su prikazali koliko ga je lagano ugraditi u stari Mustang, krenule su modifikacije. Dvojac je ugradio bolju glavu motora s većim usisom te drugačiju bregastu osovinu, a sve to bilo je dovoljno da novi V8 sada razvija preko 600 konjskih snaga.

Rezultat je impresivan, no pretpostavljamo da bez obzira na to, ovaj motor neće ugledati svjetlo u novom Mustangu. Stoga svaki ovakav projekt bit će hvalevrijedan, ali rijetko tko će si ga moći i priuštiti bez kupovine Fordovog Super Duty kamioneta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 19:59