MUSKU NIJE LAKO

Veliki problemi za Teslu: Tvornice im gube milijarde dolara, otpuštaju tisuće zaposlenih

‘Naše tvornice su trenutno ogromne peći za spaljivanje novca. Kao da se iz njih čuje glasan zvuk, a taj zvuk je novac koji gori‘

Teslina tvornica Fremont, Kalifornija

 Profimedia

Teslin šef Elon Musk je priznao da njihove tvornice u Teksasu i u Njemačkoj trenutno gube ogromne količine novca, konkretno milijarde dolara.

"Tvornice u Berlinu i Austinu su trenutno ogromne peći za spaljivanje novca. Kao da se iz njih čuje glasan zvuk, a taj zvuk je novac koji gori", izjavio je Musk.

image

Elon Musk

Profimedia

Musk je dodao da Teslina tvornica u Austinu trenutno proizvodi samo minimalni broj vozila zato što trenutno imaju problem s proizvodnjom baterija. Mnogi strojevi i alati koji bi trebali pomoći pri povećanju proizvodnje baterije trenutno su zapeli u kineskim lukama, rekao je vlasnik Tesle. Iz Tesle uvjeravaju kako će problemi biti riješeni relativno brzo.

image

Tesla modeli

Tesla

Tesla je, kao i ostatak industrije automobila, posljednje dvije godine jako pogođena problemima slancima nabave. "Posljednje dvije godine bile su prava noćna mora s prekidima lanaca nabave, jedan za drugim su pucali i još se nismo izvukli iz toga. Naša najveća briga je kako nastaviti rad u tvornicama da bismo mogli platiti radnike i kako ne bismo bankrotirali", rekao je Musk.

image

Tesla Supercharger

Tesla

Zbog problema u poslovanju iz Tesle su prije nekoliko dana najavili kako namjeravaju smanjiti troškove za radnike za 10 posto u tisuća tri mjeseca. To znači da će oko 3,5 posto, odnosno otprilike 3500 radnika ostati bez posla- To je mali korak natrag, jer samo u prošloj godini Tesla je povećala broj djelatnika diljem svijeta za oko 40 posto. Prvi otkazi su već krenuli u SAD-u, a otpuštanja radnika bi trebalo biti i u Europi.

image

Teslina tvornica Fremont, Kalifornija

Profimedia

Teslini problemi su samo dio velike krize u kojoj je trenutno industrija automobila. Mnogi proizvođači prestali su prodavati neke modele jer ih ne mogu proizvoditi u tolikom broju koliki je interes. To se posebno odnosi na električne automobile kod kojih su za neke modele liste čekanja trenutno toliko duge da potencijalni kupac na isporuku treba pričekati čak dvije godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 17:51