NAPREDNA TEHNOLOGIJA

Veliki brat vas gleda: Policija će nadzirati vozače pomoću umjetne inteligencije

Ova tehnologija može se koristiti s bilo kojom postojećom kamerom za prikupljanje informacija o registarskim pločicama

Prometna kamera (ilustracija)

 Profimedia

Mnoge svjetske policije, uključujući i našu već godinama koriste specijalne uređaje koji prepoznaju registarske tablice u prometu i u realnom vremenu policiji daju mnoge korisne podatke, na primjer: je li vozilo registrirano, je li vlasniku oduzeta vozačka, je li auto ukrade ili ima tuđe tablice...

U SAD-u su već otišli korak dalje te takve uređaje koriste u kombinaciji s umjetnom inteligencijom kako bi otkrili bjegunce i kriminalce. Pažnju javnosti je zaokupio slučaj Davida Zayasa koji se u ožujku 2022. vozio New Yorkom u sivom Chevroletu.

Iako nije prebrzo vozio niti kršio prometne zakone, Westchesterska policija ga je zaustavila i pretražila mu auto te pronašla drogu crack, gotovinu i pištolj.

Zahvaljujući ovom slučaju sada je prvi put otkriveno da policija u SAD-u već duže koristi sustav nadzora koji funkcionira pomoću umjetne inteligencije. Otkriveno je da je policijska uprava u okrugu Westchester u New Yorku uspjela ispitati obrasce vožnje svakoga tko je prošao kraj jedne od njenih 480 kamera tijekom dva testna razdoblja.

Za analizu podataka koristili su umjetnu inteliganciju koja je uspjela utvrditi da je Zayas nekoliko puta putovao rutama koje obično koriste trgovci drogom, te se nakon toga brzo vratio kući. To je policajcima bilo dovoljno da posumnjaju u to da se bavi prodajom droge.

Tehnologiju koju koristi policija razvio je Rekor, jedna od tvrtki koje surađuju s policijskim upravama diljem SAD-a na razmjeni informacija o vozilima u svrhu nadzora. Rekorova tehnologija može se koristiti s bilo kojom postojećom kamerom za prikupljanje informacija o registarskim pločicama.

“Rekor Public Safety Network” posljednje tri godine skuplja podatke o lokaciji vozila od svojih korisnika, ima informacije iz najmanje 30 američkih saveznih država i može očitati više od 150 milijuna tablica mjesečno. Jasno da je ovakav stupanj nadzora uznemio zagovornike građanskih prava.

image

Radar (ilustracija)

National Highways

"Opseg ove vrste nadzora je nevjerojatan. Vidjeli ste kako sustavi totalno metastaziraju do te mjere da sposobnosti lokalne policijske uprave šokiraju većinu ljudi", rekao je za Forbes Brett Max Kaufman, viši odvjetnik pri Američkoj uniji za građanske slobode.

Tehnologija je opisana kao nadzor bez sudskog naloga svakoga tko koristi autocestu.

"Bez sudskog nadzora, ova vrsta sustava funkcionira prema želji svakog službenika koji mu ima pristup. Ovo je sustavni razvoj i postavljanje goleme nadzorne mreže koja zadire u razumna očekivanja društva o privatnosti.", rekao je Ben Gold, odvjetnik nesretnog dilera.

Za to vrijeme Rekor i njegovi konkurenti ne staju s razvojem svojih tehnologija. Tvrtke su se tako udružile i s korporacijama, poput restorana brze hrane. U suradnji s White Castleom i McDonald‘som, koriste sustave za automatsko prepoznavanje registarskih pločica kako bi ubrzali rad svojih Drive Thru restorana i nudili individualizirane promotivne ponude.

Što je još više zabrinjavajuće, zagovornici tehnologije tvrde da je ovo tek početak njene primjene.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 02:49