SIGURNOSNA FUNKCIJA

Većina vozača ne zna čemu služi važna funkcija: Zašto stražnja vrata automobila imaju malu rupu?

Iznad rupe je postavljen simbol djeteta jer se radi o sigurnosnoj funkciji vezanoj za djecu
 Volkswagen USA/Youtube/ screenshot

Unutarnji dio stražnjih vrata automobila gotovo se nikad ne vidi jer su vrata većinu vremena zatvorena. Ali na tom mjestu smještena je važna funkcija koja vam može biti od velike pomoći, posebno ako vozite djecu u autu.

Ako imate auto s pet vrata, možda ćete pronaći malu rupu na stražnjim vratima s važnom sigurnosnom funkcijom. Za aktivaciju vam je potreban samo ključ automobila.

Čemu služi rupa na vratima auta?

Iznad rupe možete vidjeti simbol djeteta, jer se radi o sigurnosti djece koja neće moći sama otvoriti vrata vozila. Funkcija se može aktivirati umetanjem i okretanjem ključa automobila u rupi.

Za ponovno deaktiviranje jednostavno ponovno okrenite ključ na drugu stranu.

Roditelji koji nikada prije nisu koristili ‘dječju bravu‘ možda niti ne znaju za ovu skrivenu funkciju – mnogi umjesto toga jednostavno koriste sustav središnjeg zaključavanja, koji se često može aktivirati prekidačem u automobilu, piše Fenixmagazin.

Ali, to nije ista zaštita.

Prava sigurnosna brava za djecu u potpunosti sprječava otvaranje iznutra, a vrata automobila mogu se otvoriti samo izvana.

No, centralno zaključavanje znači da otvaranje izvana više nije moguće, ali se vrata često mogu otvoriti iznutra povlačenjem ručke dva puta - zbog čega nema dovoljno zaštite za djecu.

Mnogi proizvođači automobila nude sigurnosne brave za djecu izravno kroz otvor na unutarnjoj strani vrata automobila. Za sustave bez ključa, gdje nema fizičkog ključa, možda ćete morati elektronički uključiti dječju bravu putem izbornika na vozilu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. ožujak 2024 12:30