Policija u čudu

U Švedskoj ukradeno preko 160 kamera za kontrolu brzine: ‘Završavaju u ruskim dronovima!‘

Moguće je da ukradene kamere pronalaze drugi život u ruskim nadzornim dronovima koji se koriste u Ukrajini

Ruski dron, ilustracija

 YouTube Screenshot

Preko 160 radara za kontrolu brzine ukradeno je sa švedskih cesta posljednjih mjeseci. Lokalna izvješća kažu da završavaju u srušenim ruskim dronovima za nadzor u Ukrajini.

Kamere za kontrolu brzine diljem Švedske nestaju alarmantnom brzinom. Prema New York Timesu, više od 160 kamera ukradeno je s ruralnih cesta, a većina krađa dogodila se između ponoći i 3 sata ujutro. Vlasti su zbunjene tim pitanjem. Uostalom, tko bi - osim neke vrste opreznog ljubitelja brze vožnje - želio proći kroz sav ovaj napor da ukrade nešto gotovo bez ikakve prodajne vrijednosti?

Kako se ispostavilo, jedna je mogućnost da ukradene kamere možda pronalaze drugi život u ruskim nadzornim dronovima koji se koriste u Ukrajini. Izvješća lokalnih vijesti sugeriraju da je Švedska sigurnosna služba svjesna informacija koje potencijalno povezuju krađe kamera za brzinu s tekućim sukobom između Rusije i Ukrajine, iako je švedska vlada do sada pazila da izbjegne davanje bilo kakvih definitivnih izjava u tom pogledu.

Dana 27. kolovoza, jedanaest kamera nestalo je preko noći na jednom dijelu regionalne ceste u Švedskoj. Tri dana kasnije, 30. kolovoza, ukradeno je još 30 komada. Do kraja mjeseca ukradeno je ukupno 70 kamera tijekom cijelog kolovoza.

Policija kaže da za razliku od prijašnjih slučajeva vandalizma, gdje uzrujani vozač jednostavno uništi kameru tako što je sruši ili razbije leću, u ovim slučajevima lopovi provaljuju u ormarić u kojem se nalaze unutarnji dijelovi uređaja: radarski senzor za mjerenje brzine, bljeskalica za osvjetljavanje subjekta koji juri, hardver za obradu slike i – što je za lopove najvažniji dio – DSLR kamera.

Nakon što provale u ormarić, osumnjičenici bježe samo s kamerom i za sobom ostavljaju oštećenu jedinicu čiji popravak švedsku upravu za promet košta oko 22.200 dolara po komadu. Prema švedskim novinama Aftonbladet, te iste kamere nalaze se unutar prilagođenih ruskih bespilotnih letjelica niske tehnologije koje se koriste u nadzoru i napadima na Ukrajinu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 03:38