PRAVA POŠAST

U porastu krađe vrijedne sigurnosne komponente u autima: Dovoljno je tek 30 sekundi za skidanje

Crna statistika: godišnje se u SAD ukrade 50.000 zračnih jastuka. Razlog je što na tržištu nedostaje rezervnih dijelova

Provala u automobil

 Profimedia

Do nedavno smo puno pisali o učestalim drskim krađama katalizatora u Hrvatskoj, ali i kako se iz Velike Britanije Europom počeo prelijevati novi trend krađa. Sada je i to postalo gotovo pošast - sve više se kradu zračni jastuči u volanima automobila!

Slučaj iz Engleske: na upozorenje susjeda, Silviya Raykova iz Chathama, (grofovija Kent) je istrčala iz kuće, primijetivši da je na mjestu gdje je nekada bio prozor njenog BMW-a ostalo razbijeno staklo.

Stvar je postala gora kad je provirila unutra: razbijano staklo prekrivalo je vozačko sjedalo, a upravljač automobila je nedostajao, piše Daily Mail.

image

BMW kokpit

BMW

Brza provjera sigurnosnih kamera postavljenih na kuću susjeda otkrila je što se dogodilo. Dvojica muškaraca s kapuljačama u ranim jutarnjim satima provalili su u automobil. Nevjerojatno je da im je trebalo samo 30 sekundi da odvrnu volan i pobjegnu, a čak ih ni zvuk alarma automobila nije uspio odvratiti u njihovom cilju.

U Velikoj Britaniji vozači postaju žrtve nove vrste krađe automobila, one u kojoj je vozilo ostavljeno, a ukraden je volan. Stručnjaci vjeruju da dok se neki od tih ukradenih volana prodaju kao cjelina, većina se krade zbog zračnih jastuka u njima. Zbog globalnog zatvaranja tvornica tijekom pandemije postoji nedostatak zaliha, što povećava njihovu vrijednost na crnom tržištu.

Ovlašteni zastupnici mogu naplatiti do 10.000 kuna za zamjenu aktiviranog ili neispravnog zračnog jastuka, ali ukradeni zračni jastuk, kojeg je lopov prodao neovlaštenom servisu, koštat će do samo 200 funti (1700 kuna).

image

Krađa upravljača

Profimedia

Zračni jastuk na crno košta između 200 i 500 funti, što je i dalje jeftinije nego da vozač ode u ovlašteni servis gdje zamjena košta i do 1000 funti (9000 kuna). Ako radite popravke na automobilu koji zahtijevaju zamjenski zračni jastuk, to je posao za ovlaštene servisere koji uvijek koriste samo legalne dijelove dobivene od specijaliziranih dobavljača.

Prema tvrtkama za osiguranje automobila, posljednjih godina bilježi se porast ove vrste kriminala, a štete su porasle za gotovo 70 posto samo u 2021. godini.

Iako na nacionalnoj razini nema podataka o broju krađa zračnih jastuka u Ujedinjenom Kraljevstvu, u Americi, National Insurance Crime Bureau procjenjuje da se godišnje ukrade 50.000 zračnih jastuka u vrijednosti od 37 milijuna funti (332 milijuna kuna).

Dok su vozači koji postanu žrtve ove vrste kriminala prepušteni nositi se s neugodnostima i troškovima popravka svog vozila, drugi su također izloženi neopisivom riziku. AA, najveća britanska automobilistička organizacija, upozorila je da se neki zračni jastuci mogu uzeti a da vlasnici toga nisu svjesni, dok oni ukradeni koji se naknadno ugrade možda neće raditi kada je to potrebno. 'Krađa dijelova automobila bila je prilično unosna za kriminalce desetljećima', rekao je Edmund King, predsjednik AA.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 02:33