TEHNOLOŠKI ISKORAK

U Beču od 2025. vozit će samo električni taxi: Puniti će se na stajalištu bez klasičnog kabela

Na donjem dijelu karoserije smješten je poseban priključak koji se aktivira prekidačem u unutrašnjosti i spaja s pločom za punjenje
Wien Energie

Od 2025. godine sva taksi vozila u Beču voziti će isključivo na struju. Pilot projektom austrijske tvrtke Easelink 'eTaxi Austria Project' u iduće dvije godine bit će obuhvaćeno 56 taksi stajališta, a posebnost ovog projekta je način punjenja.

image
Ease link

Naime, sva stajališta bit će opremljena sustavom 'Matrix Charging Technology' pomoću kojeg će se automobili puniti bez ikakvih kabela. Taksi vozila neće biti spojena na klasične punionice nego na ploče na tlu ispod automobila koje pune bateriju poput klasičnih punjača. Ova tehnologija pojednostavljuje cijeli proces jer umjesto izlaska iz vozila i potrage za punjačima, vozači taksija punjenje će obavljati na samom stajalištu dok čekaju nove klijente.

Na donjem dijelu karoserije automobila smješten je poseban priključak (konektor) koji se aktivira prekidačem u unutrašnjosti i spaja s pločom za punjenje.

image
Wien Energie
FOTObyHOFER

I sustav naplate je pojednostavljen, sve je automatizirano putem kartica i također nema potrebe za izlaskom iz automobila.

Projekt je komentirao i gradski vijećnik Peter Hanke: -Trenutno smo u fazi stvaranja međunarodnog projekta koji može dugoročno promijeniti gradski promet. Beč je uzorni klimatski grad i svi njegovi stanovnici imat će koristi od promjene u floti električnih taksija u Beču. Smanjiti ćemo emisiju štetnih plinova i buku, a poboljšati kvalitetu zraka u našem gradu'.

Infrastrukturu za punjenje u austrijskoj metropoli postaviti će kompanija Wien Energie, a ako se projekt pokaže isplativim, nespretni i prljavi kabelski priključci uskoro će postati prošlost.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 22:37