po 100 primjeraka svaki

Toyota pokazala specijalne varijante Yarisa GR, nazvane po Sébastienu Ogieru i Kalleu Rovanperi

Rovanperino izdanje je svjetlije i nosi trobojni trkaći dizajn s posebnim logotipovima i nagradama iz WRC-a

Spevijale verzije GR Yaris

 Toyota

Na današnji dan prije gotovo godinu dana, Toyota je predstavila dva koncepta GR Yarisa na Tokijskom autosalonu 2023. To su bili GR Yaris RZ Kalle Rovanperä Edition i Sébastien Ogier Edition, opremljeni posebnim paketima opreme i performansama prilagođenim vozačima WRC-a po kojima su nazvani. Sada su ograničene serije konačno postale stvarnost.

Toyota GR Yaris je prošla kroz značajne promjene. Zbog toga novi posebni modeli izgledaju nešto drugačije u odnosu na koncepte.

image

Spevijale verzije GR Yaris

Toyota

Ipak, ključni elementi ostaju isti: Ogierova verzija automobila obojena je u tamnu nijansu nazvanu "Matte Stealth Grey", ističući plave kočione čeljusti iza 18-inčnih BBS kotača. Specijalni reli spojler od karbonskih vlakana krasi stražnja vrata prtljažnika. Također, nalaze se i posebne naljepnice koje slave Ogierove uspjehe u WRC-u. Rovanperino izdanje je svjetlije i nosi trobojni trkaći dizajn s posebnim logotipovima i nagradama iz WRC-a.

Oba vozila unutar kabine dolaze s posebnim oznakama i kontrastnim šavovima. Tu su i ekskluzivni TFT zasloni koji prikazuju specifične načine vožnje za svaki automobil. Ovi načini se značajno razlikuju od postavki koje se nalaze u standardnom Yarisu ili GR Yarisu.

image

Spevijale verzije GR Yaris

Toyota

Ogierovo izdanje ima "Morzio" način, opisan od strane Toyote kao "ograničenje (izravna veza) koje maksimalno djeluje na prednje i stražnje kotače tijekom ubrzanja i otpušta se samo kada je potrebno prilikom kočenja." Tu je i "SEB" način, nazvan po Ogieru, koji usmjerava više snage na stražnje kotače nego na prednje.

image

Spevijale verzije GR Yaris

Toyota

Rovanperä Edition ima "donut" način koji omogućuje "kontrolu klizanja tijekom driftanja". To zvuči poput drift moda. Također tu je i "KALLE" način rada koji uključuje drugačiji stražnji diferencijal za "agresivno zakretanje stražnjeg dijela vozila prema van prilikom ulaska u zavoj i povlačenje prednjeg dijela vozila prema naprijed s papučicom gasa." I ovaj način zvuči kao drift mod, ali s naglaskom na "bočnu vožnju".

Toyota će proizvesti samo ukupno 200 primjeraka - po 100 svake verzije.

Da biste imali priliku dobiti ovaj automobil, morat ćete sudjelovati u proljetnoj "nagradnoj igri" koju organizira proizvođač. Stoga će vjerojatnost da vidite takav model na cesti biti vrlo mala. Ako budete odabrani, dobit ćete automobil i nekoliko ekskluzivnih VIP pogodnosti, uključujući susret s vozačima. Cijena još nije objavljena, ali vjerujemo da će ovi automobili biti malo skuplji od prosječnog GR Yarisa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. svibanj 2024 04:44