ODLAZAK TRKAČICE

Svijet automobilizma u šoku: Umrla legendarna Njemica, zvijezda Top Geara!

Smrt voljene figure automobilskom sporta koja je svoju karijeru iscrtala na poznatom njemačkom trkalištu pogodila je sve
Sabine Schmitz
 Profimedia

Nakon duge i teške borbe s karcinomom preminula je Njemica Sabine Schmitz poznata kao “kraljica Nürburgringa”. Na Facebook stranici "Zelenog pakla" danas je objavljeno: "Nürburgring je izgubio svoju najpoznatiju žensku trkačku vozačicu. Sabine Schmitz preminula je daleko prerano nakon duge bolesti. Nedostajat će nam ona i njezina vedra narav. Počivaj u miru Sabine!"

Smrt voljene figure u automobilskom sportu, koja je osim što je svoju karijeru iscrtala na njemačkom trkalištu poznata i po svojim gostovanjima u emisiji BBC One Top Gear, potaknula je masovno odavanje počasti.

Bivši voditelj istoimene emisije Jeremy Clarkson, opisao ju je kao “sunčanu osobu punu energije i entuzijazma”. Trenutni voditelj Top Geara Paddy McGuinness nadovezao se na Clarksona, opisavši vozačicu kao “nevjerojatno ljudsko biće”, prisjetivši se kako je upravo Sabine ta koja mu je dala upute kako vrlo brzo voziti Ferrari. Još jedno lice Top Gear-a, Chris Harris, objavio je svoju fotografiju sa Sabine uz koju stoji: “Počivaj u miru ti divna, moćna i urnebesna osoba”.

Njezina kolegica vozačica, Sophia Flörsch, rekla je kako ju je Sabine nadahnula. “Vrlo tužne vijesti za motosport, Sabine je Kraljica Nürburgringa. Uvijek će biti nedostižna u Zelenom paklu. Vidjeti njezine utrke bilo je nadahnjujuće i motivirajuće”, zaželjevši duboku sućut obitelji.

Čak se i Porsche, u čijim se automobilima Sabine natjecala, oglasio tweetom: “Jako tužno je čuti da je Sabine Schmitz (1969.-2021.) preminula. Kraljica Nordschleifa bila je omiljena u publici zbog svoje otvorenosti i šaljivosti. Dvostruka pobjednica u @24hNBR bila je ikona za upravljačem #Frikadelli #Porsche. Naše suosjećanje ide njezinoj obitelji i prijateljima”.

Sabine je ranije otkrila kako boluje od karcinoma od 2017. godine: “Dragi prijatelji profesionalnog motosporta, mnogi od vas vjerojatno su se zapitali zašto sam bila na popisu sudionika našeg Porschea u NSL-u, a onda ipak nisam vozila. Željela bih pružiti objašnjenje, jer mislim da to dugujem svojim/našim obožavateljima! Od kraja 2017. borim se protiv izuzetno upornog raka koji do sada nije eliminiran, postalo je malo bolje – ali sada se vratio punom snagom. Sada moram sačuvati svu snagu i živce za svladavanje sljedećih terapija, nadajući se da će se nešto [dobro] dogoditi. Stoga se opraštam prvi put ove sezone. Osim toga, željela bih zahvaliti svima na pomoći i podršci u mojem svakodnevnom životu i poticaju u pisanju!”.

Sabine Schmitz bila je njemačka profesionalna vozačica automobilskih utrka za BMW i Porsche, kao i televizijsko lice. Svjetsku pozornost privukla je vozeći BMW M5 taksi oko 20,8 km duge trkaće staze na svojevrstan i zabavan način. Stazu je obišla više od 20.000 puta, a u našim sjećanjima ostaje zapamćena kao dvostruka prvakinja godišnje utrke “24 Hours Nürburging”, “Kraljica Nürburgringa” i “najbrža taksistica na svijetu”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 19:44