drugačija uvjerenja

‘Svi šumom, Toyota drumom‘: Japanski proizvođač istražuje inovativne tehnologije unutarnjeg izgaranja

Toyoda je naglasio potencijal vozila s pogonom na vodik kao moguće rješenje za budućnost

Akio Toyoda

 AFP

U svijetu automobilske industrije, Toyota je oduvijek predstavljala sinonim za inovaciju. Ovaj japanski div, čija je povijest obilježena iznimnim uspjehom, trenutno istražuje nove horizonte na polju motora s unutarnjim izgaranjem, a unatoč porastu interesa za električna vozila, predsjednik kompanije ističe važnost izbora za potrošače.

Prodaja Toyote u 2023. dosegnula je rekordne visine, no električna vozila nisu imala ključnu ulogu u tom rastu. Od ukupno 11,233.039 isporučenih vozila, samo 104.018 bila su električna. Ovi brojevi svjedoče o čvrstoj poziciji vozila s unutarnjim izgaranjem na tržištu.

image

Akio Toyoda

Profimedia

Akio Toyoda, predsjednik kompanije, nedavno je najavio ambiciozan projekt razvoja novih motora. Njegove riječi potvrđuju posvećenost tvrtke tradicionalnim tehnologijama unutarnjeg izgaranja. Na nedavnom Salonu automobila u Tokiju, Toyoda je istaknuo predanost razvoju motora kao ključnog fokusa.

U raspravi s korporativnim liderima, Toyoda je iznio svoje uvjerenje da električna vozila nikada neće potpuno zamijeniti vozila s konvencionalnim motorima. Čak je predložio da će tržište i dalje preferirati vozila s unutarnjim izgaranjem u znatnom postotku.

Osim toga, Toyoda je naglasio potencijal vozila s pogonom na vodik kao moguće rješenje za budućnost. Izostavljanje dizelskih motora iz diskusije sugerira promjene u strategiji tvrtke.

image

Toyota automobili, ilustracija

Profimedia

Na pitanja novinara, Toyoda je istaknuo da dekarbonizacija nije jedini izazov pred automobilskom industrijom. Naglasio je i važnost očuvanja radnih mjesta i stabilnosti dobavljača, čime je dodatno proširio diskusiju.

U svijetu gdje mnoge marka najavljuju prelazak na isključivo električna vozila, Toyota zadržava svoj jedinstveni pristup. Tvrtka vjeruje da raznolikost tehnologija unutarnjeg izgaranja ostaje ključna za budućnost automobilske industrije. S obzirom na globalne izazove u infrastrukturi i pristupu energiji, Toyota nastavlja pružati alternativna rješenja koja odgovaraju različitim potrebama tržišta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 20:19