IZVJEŠĆE

Sve zbog korone: U SAD-u rabljeni automobili postali skuplji nego kad su bili novi!

Black Book je pronašao 73 rabljena modela koji su na aukcijama zastupnika prodana za više od njihovih izvornih cijena
Salon rabljenih automobila, SAD
 Profimedia

Uz sve aktualne procese u svijetu pandemija koronavirusa najviše je pogodila svaki segment društva, pa tako i tržište rabljenih automobila – cijene u Sjedinjenim Državama (i cijelom svijetu) rastu. Prema različitim izvorima, u posljednjih 12 do 18 mjeseci cijene rabljenih automobila narasle su između 15 i 40 posto.

image
Salon rabljenih automobila, SAD
Profimedia

To je dovelo do toga da neki rabljeni automobili koštaju više nego kad su u salonu bili novi. Zahvaljujući Alexu Yurchenkou, potpredsjedniku podataka u Black Booku (kompaniji za analizu podataka u automobilskoj industriji), sveobuhvatno izvješće Associated Pressa objasnilo je situaciju.

image
Jeep Wrangler Rubicon
Jeep

Naime, Yurchenko navodi kako trenutno na rabljenom tržištu postoji dosta vozila starih između jedne i tri godine čije cijene iznose više od njihovih 'izvornih' etiketa. Jedan primjer je Toyota Tacoma SR iz 2019. godine, koja se na rabljenom tržištu prodaje po 33.000 američkih dolara, dok je prije 2 godine koštala 29.000.

image
Ford F-150 Raptor 'Supercrew'
Ford

'Tržište je vrlo čudno. Trgovci trebaju inventar, pa plaćaju puno novca za svoja vozila na veletržnici. Cijene mnogih uobičajenih vozila približit će se maloprodajnoj cijeni koju je preporučio njihov proizvođač', rekao je Yurchenko.

image
Mercedes G63 AMG
Mercedes-Benz

Black Book je pronašao 73 rabljena modela koji su na aukcijama zastupnika prodana za više od njihovih izvornih cijena. Izvješće sugerira kako su većina tih vozila kamioneti ili SUV-ovi, poput potpuno opremljenih Ford F-150 Raptora, Jeep Wrangler Rubicona, pa čak i Mercedes G63 AMG-a. Čak i neki više uobičajeni automobili prodali su se po većoj cijeni nego kad su bili novi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 00:51