TAJNI RECEPT

Sve za veći domet električnog automobila: ‘Slušajte Beethovena u autu i stići ćete puno dalje‘

“Otkrili smo da glazba doista može imati dramatičan utjecaj na domet vožnje električnog vozila u stvarnom svijetu" kažu znanstvenici

Kia EV6

 Meridian

Jeste li ikada primijetili kako glazba može promijeniti vaše ponašanje u vožnji? Kia je provela istraživanje koje je pokazalo da melodije koje odaberemo slušati u našem automobilu mogu imati snažan učinak na stvarni svijet. Točnije, Beethovenova "Deveta simfonija" pokazala se korisnom za učinkovitu vožnju za razliku od Weekndovih "Blinding Lights".

image

Kia EV6

Meridian

Za eksperiment je korištena Kia EV6 GT-Line S, opremljena zvučnim sustavom Meridian Audio s 14 zvučnika. Brojni sudionici bez prethodnog iskustva su vozili EV6 na ruti od 29 kilometara koja kombinira prometno zakrčene gradske ceste, stambene ceste i vijugave seoske ceste. Svi su slušali unaprijed određeni popis pjesama na istoj razini glasnoće, dok je uređaj Empatica E4 bilježio njihova biometrijska mjerenja.

image

Kia EV6

Meridian

Popis je uključivao sljedeće pjesme ovim specifičnim redoslijedom: Tycho - Awake, Adele - Hello, The Weeknd - Blinding Lights, Anna Meredith - Nautilus, Kanye West - Fade i Beethoven - Symphony No. 9 u d-molu. Studiju je nadgledao dr. Duncan Williams, predavač na Školi znanosti, inženjerstva i okoliša Sveučilišta u Salfordu i stručnjak za akustiku, buku, psihoakustiku i znanost o zvuku.

image

Kia EV6

Meridian

Rezultati su pokazali da su sudionici vozili do četiri puta učinkovitije dok su slušali Beethovena u usporedbi s drugim pjesama. S druge strane, Weekndovi "Blinding Lights" potaknuli su ih da voze gotovo dvustruko neučinkovitije.

image

Kia EV6

Meridian

Nakon analize podataka, dr. Duncan Williams je zaključio: “Ono što smo otkrili iz samo dva dana testiranja je da glazba doista može imati dramatičan utjecaj na domet vožnje električnog vozila u stvarnom svijetu. Različite pjesme rezultirale su različitim elektrodermalnim aktivnostima i povećanjem volumena krvi za svakog od sudionika. To je utjecalo na stil vožnje i u konačnici utjecalo na domet vožnje EV6 u stvarnom svijetu".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 14:20