AKTUALNO

Sve više pritužbi: U Kaliforniji u posljednjih mjesec dana još dvije fatalne nesreće Tesli

Otprilike 605 nesreća u kojima su sudjelovala vozila sa sustavima razine 2 prijavljeno je od srpnja 2021. godine u SAD

Tesla Model 3

 Tesla

Nakon slučaja s Teslom Y u Kini koja je jurila bez nadzora vozača (još se utvrđuje zašto), sada postaju zanimljivi podaci dostavljeni američkoj Nacionalnoj upravi za sigurnost u prometu (NHTSA) koji otkrivaju su da su od 16. rujna do 15. listopada prijavljene dvije nesreće sa smrtnim ishodom u kojima su sudjelovale Tesle Model 3 opremljene sustavom pomoći vozaču razine 2.

Iako su detalji o nesrećama ograničeni, obje su se dogodile u Kaliforniji. Prijavljene su jer proizvođači vozila opremljenih naprednim tehnologijama za pomoć vozaču moraju predati podatke o nesrećama NHTSA-i. Tijekom razdoblja od 16. rujna do 15. listopada, Agencija za sigurnost primila je izvješća o 18 smrtonosnih nesreća u kojima su sudjelovala vozila sa sustavima za pomoć vozaču.

image

Tesla Model 3

Tesla

Kao dio naloga NHTSA-e, proizvođači automobila i tehnološke tvrtke moraju prijaviti incident unutar 24 sata od saznanja za njega. Također trebaju osigurati ažuriranja u određenim vremenskim okvirima. Odnosi se to i na vozila opremljena sustavima razine 2 kao i na prototipe koji se koriste za testiranje naprednijih sustava razine 3, razine 4 i razine 5, izvještava Auto News.

image

Tesla Model 3

Tesla

Otprilike 605 nesreća u kojima su sudjelovala vozila sa sustavima razine 2 prijavljeno je od srpnja 2021. Tesla modeli su pritom sudjelovali u njih 474, dok je Honda druga po broju prijava sa 107 nesreća. Osim toga, prijavljena su ukupno 202 sudara u kojima su sudjelovala vozila s naprednom tehnologijom za samostalno upravljanje, ali niti jedan od njih nije bio fatalan.

image

Tesla Model 3

Tesla

Važno je da ovi podaci ne otkrivaju je li upravljački program ADAS sustava krivac. NHTSA također napominje da se Teslini podaci o nesrećama mogu činiti prenapuhanim jer se podacima o nesrećama može pristupiti brže od sličnih sustava drugih proizvođača automobila.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 07:27