PREMIJERA

Suparnik Porschea Taycana stiže 2025: Mercedes predstavio električni Vision AMG Concept

Vision AMG pokazuje kako bi elektrifikacija mogla izgledati kod Mercedes-AMG-a, a da pritom ostane vjeran estetici marke

Mercedes Vision AMG Concept

 Mercedes AMG

Odmah nakon što je najavio planove za velika ulaganja i fokusiranje na vrhunske modele, Mercedes je predstavio koncept Vision AMG koji daje uvid u nadolazeću električnu limuzinu visokih performansi.

Studija se temelji na Mercedesovoj namjenskoj arhitekturi AMG.EA za potpuno električne AMG modele koja je trenutno u razvoju, s prvim serijskim automobilom koji će na tržište stići 2025. godine.

image

Mercedes Vision AMG Concept

Mercedes AMG

“Vision AMG u spektakularnom stilu pokazuje kako bi elektrifikacija mogla izgledati na Mercedes-AMG-u, a da pritom ostane vjeran estetici marke”, rekao je Philipp Schiemer, izvršni direktor Mercedes-AMG-a. "Ekstremne proporcije studije stvaraju fascinaciju i strast za performansama - to je ono što je AMG."

image

Mercedes Vision AMG Concept

Mercedes AMG

Autocar izvještava da AMG zapravo namjerava staviti automobil (ili njegovu izvedenicu) u proizvodnju s četiri vrata bez središnjih stupova i vratima kako bi to bio pravi grand tourer. Stražnja svjetla u stilu ispušnih cijevi također bi mogla ući u proizvodnju.

image

Mercedes Vision AMG Concept

Mercedes AMG

S duljinom od 5100 mm, koncept je nešto duži od Mercedes-AMG GT 4Matic s 4 vrata i 147 mm duži od Porschea Taycana. Ta je veličina važna jer će omogućiti i dovoljan unutarnji volumen i popriličan paket baterija koji bi se smjestio u podnicu, između osovina, dok je i dalje znatno niži od EQS-a.

image

Mercedes Vision AMG Concept

Mercedes AMG

Manja visina daje Vision AMG-u nekoliko aerodinamičkih prednosti. Čak i Mercedes-AMG priznaje da oblik suze čini da izgleda poput Vision EQXX-a i baš kao i taj automobil, i ovaj će dobiti aktivnu aerodinamiku.

Također dobiva široke lukove kotača,, a u Alubeam srebrnoj boji sa zvijezdama, inspiriran je Mercedesovim bolidima Formule 1. Nadalje, 22-inčni kotači s aero oblogom podsjećaju na one viđene na Projectu ONE-u.

image

Mercedes Vision AMG Concept

Mercedes AMG

Mercedes još uvijek nije otkrio nikakve podatke o snazi Vision AMG-a, i teško je uopće napraviti bilo kakva nagađanja jer proizvođač ističe da se pogonski sklop radio od nule. Ne samo da će AMG.EA platforma biti nova, već će nova biti i visokonaponska baterija visokih performansi i pogonska tehnologija.

image

Mercedes Vision AMG Concept

Mercedes AMG

Nakon Vision AMG-a, proizvođač automobila kaže da će proizvoditi više vozila na AMG.EA platformi. “Ne razvijamo nove platforme samo za jedan model,” rekao je za Autocar Robert Lešnik, voditelj vanjskog dizajna Mercedes-Benza.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. travanj 2024 16:10