ISTRAŽIVANJE

Studija: Potpuni prelazak na električna vozila mogao bi spasiti 110.000 života do 2050. godine

Navedena studija bavi se utjecajem promjene američkog transportnog i energetskog sektora na zdravlje ljudi

Emisije CO2

 Profimedia

Prema novoj studiji Američke udruge za pluća, prelazak na potpuno električna vozila imao bi velike koristi za zdravstveni sustav, ali i populaciju u cjelini. Navedena studija bavi se utjecajem promjene američkog transportnog i energetskog sektora na zdravlje ljudi.

Naime, u studiji se navodi da ako bi sva nova vozila prodana u Sjedinjenim Državama do 2035. godine bila električna, a električna mreža distancirane od fosilnih goriva, moglo bi se spriječiti više od 110.000 preranih smrti do 2050. godine. Američko udruženje za pluća također smatra da bi se spriječilo više od 2,78 milijuna slučajeva napada astme. Sve u svemu, javno zdravstvo bi uštedjelo oko 1,2 bilijuna američkih dolara (8,2 bilijuna kuna).

image

Emisije CO2

Profimedia

Treba napomenuti kako su neke države već na dobrom putu u postizanju tih ciljeva, uključujući New York, Kaliforniju i Washington koje donose zakonske zabrane vozila s unutarnjim izgaranjem do 2035. godine. Ipak, malo je vjerojatno da će ostatak SAD-a slijediti njihov primjer.

"Mogu savjetovati svojim pacijentima da ograniče vrijeme provedeno vani kako bi ograničili zagađenje koje udišu. Ne mogu osigurati čist i zdrav zrak za disanje - i to me nevjerojatno frustrira", rekao je Afif El-Hasan, pedijatar i volonter Američkog udruženja za pluća za The Verge. "Trebalo bi biti pravo svakog djeteta da se igra i razvija negdje na sigurnom. O tome nikada ne bi trebalo raspravljati".

image

Napadaj astme

News Medical

Onečišćenje zraka ne utječe samo na ljude s astmom, već na cijelu populaciju. Udaljavanje od automobila s unutarnjim izgaranjem imalo bi velike koristi za sve zajednice koje se nalaze u blizini autocesta, lokacija za proizvodnju električne energije, luka, skladišta i rafinerija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 20:53