aktualno

Strujni udar iz Šumadije: Vučić otkrio planove za proizvodnju Fiata Pande EV u Kragujevcu

Vjeruje se da će se u Stellantisu potruditi da Pandina cijena ne premaši svotu od 20.000 eura za osnovni model

Koncept Fiat Centoventi, Vučić

 Fiat, Profimedia

Fiat Panda sljedeće generacije trebala bi se proizvoditi u Srbiji, rekao je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić. Predviđena kao isključivo električni gradski auto, nova Panda bi mogla biti predstavljena na 125. godišnjicu Fiata 11. srpnja 2024.

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić je u razgovoru s medijima, naime, izjavio kako očekuje da će Pandu Stellantis proizvoditi u tvornici u Kragujevcu, piše Auto News.

Vučićeva izjava uslijedila je nedugo nakon sastanka s talijanskom premijerkom Giorgiom Meloni, iako pritom nije precizirao datum kada će početi proizvodnja Pande na struju u Šumadiji.

image

Vučić i Meloni

A. H./ATA Images/Profimedia

Još ne postoje fotografije koje otkrivaju izgled Pande EV, ali možemo očekivati da će slijediti izgled koncepta Fiat Centoventi iz 2019. godine i gotovo sigurno će dijeliti platformu Stellantisa "Smart Car" za male automobile s Citroenom e-C3.

Bit će to baš poput prethodnika predstavljenog 1980. jednostavan automobil, sada u novom izdanju na struju, a koji bi trebao niskom cijenom potaknuti kupce na kupnju električnih automobila.

image

Koncept Fiat Centoventi

Fiat

Pogon bi također mogao biti preuzeti iz novog Citroena e-C3: jedan električni motor od 110 KS bi novu Pandu EV "pogurao" do 100 km/h za 11 sekundi i osigurao joj najveću brzinu od 135 km/h. Ipak, kako bi auto bio što povoljniji vjerojatno će dobiti slabiju bateriju do francuskog gradskog strujaša, no domet ne bi trebao biti ispod 300 kilometara, piše portal Carscoops. Više je to nego dovoljno za gradske relacije.

image

Koncept Fiat Centoventi

Fiat

Osim izjave Vučića nema ni informacija o cijeni Pande EV, no vjeruje se da će se u Stellantisu potruditi da ne premaši svotu od 20.000 eura za osnovni model.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. ožujak 2024 14:21