stoje u lukama

Što će biti s tisućama Porschea i Audija koji ne smiju u SAD? VW: ‘Zamijenit ćemo sporne dijelove‘

Problem je u komponenti iz zapadne Kine koja se ne smije se koristiti u SAD-u zbog propisa o zabrani prisilnog rada

Porsche transport morem, ilustracija

 Profimedia

Tisuće automobila luksuznih njemačkih marki Audi i Porsche zaglavile su pred lukama u Sjedinjenim Državama zbog carinske provjere dijelova kineske proizvodnje.

Obje marke pripadaju njemačkom automobilskom divu Volkswagenu (VW) i uključuju dijelove koje proizvode njegovi dobavljači u Kini, uključujući i pokrajinu Xinjiang, čestu temu u zapadnoj javnosti zbog sumnji o kršenju prava ujgurske manjine, javlja Hina.

"Nastojimo riješiti problem kašnjenja isporuka određenih modela vozila grupe Volkswagen iz američkih luka do trgovaca koje je povezano sa carinskim postupkom", rekao je glasnogovornik VW-a za agenciju dpa u četvrtak.

"Isporuka vozila nastavlja se, ali nažalost, moguća su kašnjenja", dodao je glasnogovornik. "Razlog je mala elektronička komponenta u upravljačkoj jedinici, koja će biti zamijenjena (...) čim budu dostupni potrebni dijelovi", objasnio je.

Prema njemačkom poslovnom listu Handelsblatt, "problematična" komponenta ugrađena je u 13.000 novih automobila VW-ovih podružnica Audi i Porsche i VW-ove britanske luksuzne marke Bentley.

Prema Financial Timesu, komponenta se proizvodi u zapadnoj Kini i ne smije se koristiti u SAD-u zbog propisa o zabrani prisilnog rada.

Volkswagen navodno nije znao gdje je proizvedena jer ju je dobavljač ugradio u veću komponentu. Informaciju je dobio od dobavljača i proslijedio je američkim vlastima.

"Razjašnjavamo činjenice i poduzimamo odgovarajuće mjere", uključujući potencijalno i raskid suradnje s dobavljačem ako naša istraga "potvrdi ozbiljno kršenje ljudskih prava manjine", dodao je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 04:44