kibernetički napad

Šok u Maranellu, Ferrari na meti hakera: ‘Ušli su nam u bazu podataka kupaca i tražili otkupninu‘

Imali su pristup imenima kupaca, adresama e-pošte i telefonskih brojeva, ali ne i bankovnih podataka

Farrari, kibernetički napad

 Profimedia

Proizvođač sportskih automobila Ferrari objavio je da je bio meta kibernetičkog napada na povjerljive podatke određenih kupaca diljem svijeta te da je dobio zahtjev za otkupninom. Ferrari je "nedavno primio zahtjev za otkupninom u vezi s određenim podacima svojih kupaca", rekao je proizvođač u priopćenju u ponedjeljak navečer.

Hakeri su "imali pristup određenim podacima koji se odnose na naše klijente kao što su imena, adrese, adrese e-pošte i telefonski brojevi, ali ne i bankovne podatke", rekao je glasnogovornik Ferrarija za AFP u utorak.

image

Ferrari pogon u Maranellu, ilustracija

Profimedia

"Prema našim saznanjima, zasad ništa nije objavljeno na internetu. Pomno pratimo situaciju", dodao je.

Ferrari neće pristati na plaćanje otkupnine, "jer bi plaćanje takvih zahtjeva financiralo kriminalne aktivnosti i omogućilo akterima prijetnje da produže svoje napade", ističe proizvođač. Ovaj kibernetički napad “nije imao utjecaja na poslovanje naše tvrtke”, uvjerava Ferrari.

image

Ferrari sjedište u Maranellu, ilustracija

Farrari

Po primitku zahtjeva za otkupninom, "odmah smo pokrenuli istragu u suradnji s vodećom međunarodnom tvrtkom za kibernetičku sigurnost" i "obavijestili nadležna tijela", dodaje proizvođač. Izvršni direktor Benedetto Vigna poslao je pismo kupcima prestižne marke u kojem ih je obavijestio o incidentu. Nije poznato koliko su hakeri tražili za otkupninu.

Proizvođač je prošle godine isporučio ukupno 13.221 automobila diljem svijeta, što je rast od 18,5 posto.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 07:23