nedostatak litija

Slom elektromobilnosti? Cijene ključnog elementa za izradu baterija porasle do šest puta

Bijeli alkalni metal postao je definirajuća značajka globalne utrke da se odviknemo od fosilnih goriva i smanjimo emisije

Proizvodnja litija

 Profimedia

Globalna nestašica ključne komponente baterije gurnula je cijene na rekordne razine, prijeteći da će zaustaviti rast i uništiti snove o proizvodnji pristupačnijeg električnog automobila, piše Daily Mail.

Elon Musk, najbogatija osoba na svijetu, koja je upravo sklopila dogovor o kupnji Twittera za 35 milijardi funti, rekao je da će možda osnovati i vlastitu tvrtku za rudarenje litija kako bi osigurao opskrbu.

image

Elon Musk

AFP

Nije teško vidjeti zašto. Cijene litija porasle su šest puta s 12.000 dolara (85.700 kuna) po toni u 2017. na 78.000 dolara (557.000 kuna) ove godine. To je potaknula eksplozija potražnje za električnim vozilima, koja je zatekla gotovo sve.

Prema podacima Međunarodne energetske agencije, broj prodanih električnih automobila diljem svijeta više se nego udvostručio prošle godine na 6,6 milijuna.

image

Električni automobil

Kako kupci sve više kupuju električne automobile, stručnjaci predviđaju da bi se potražnja za litijem mogla povećati i do deset puta do kraja desetljeća. Dok Musk očito ima više na kocki od većine, proizvođači automobila, svjetski čelnici i ekolozi uvelike dijele njegovu zabrinutost.

image

Proizvodnja litija

Profimedia

Naime, ovaj meki, srebrno-bijeli alkalni metal postao je definirajuća značajka globalne utrke da se odviknemo od fosilnih goriva i smanjimo emisije na nulu do 2050. godine. Bez pouzdane opskrbe pristupačnog litija za velike baterije potrebne u vjetroturbinama i automobilima, ovaj cilj se čini bajkovitim.

Cilj je, prema Bijeloj kući, 'smanjiti naše oslanjanje na Kinu i druge zemlje za minerale i materijale koji će pokretati našu budućnost čiste energije'.

Problem je što se ne minira dovoljno. Djelomično je to zato što je vađenje teško, skupo i dugotrajno. Uspostavljanje novih rudnika može potrajati i desetljeće, a do nedavno nam nisu bile potrebne tako velike količine.

image

Proizvodnja baterije za električni automobil

Profimedia

Metal se općenito nalazi u naslagama gline, u mineralnoj rudi ili podzemnim džepovima vode. Ekstrahiranje obično uključuje dvije metode.

Jedan je izgradnja rudnika, vađenje gline ili rude i odvajanje metala kroz složen proces. Drugi je ispumpavanje naslaga podzemnih voda na površinu. Rezultirajuće nakupine slane tekućine ostave se da ispare, a litij se uklanja iz osušenih soli.

image

Joe Biden

CNN screenshot

Rat u Ukrajini i odluka Rusije da prekine opskrbu plinom Poljskoj i Bugarskoj pružili su poziv svjetskim čelnicima da smanje svoje oslanjanje na neprijateljske nacije za vitalne resurse.

Smatra se da je problem s litijem dovoljno hitan da se američki predsjednik Joe Biden pozove na hitne ovlasti za povećanje proizvodnje ključnih materijala za baterije, uključujući litij, nikal i kobalt prema Zakonu o obrambenoj proizvodnji, koji je uspostavio Harry Truman tijekom Hladnog rata.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 01:03