Pogon na vodik

Skamenio se: Vlasnik ovog Hyundaija Tucsona dobio je aspurdan račun od 104.000 eura za popravak

Ništa nije pripremilo vlasnika Hyundaija ix35 Tucsona s pogonom na vodik za ponudu koju su mu dali kada mu se SUV pokvario

Hyundai ix35 FCEV

 Hyundai

Rani korisnici novih tehnologija imaju tendenciju dodatnog plaćanja za eventualne popravke. Ipak, ništa nije pripremilo vlasnika Hyundaija ix35 Tucsona s pogonom na vodik za ponudu koju su mu dali kada mu se SUV pokvario.

Procijenjeni trošak za 7 godina staro vozilo iznosio je apsurdnih 104.000 eura, što nije pokriveno početnim 5-godišnjim jamstvom.

image

Hyundai ix35 Tucson FCEV

Hyundai

Till Westberg, biznismen iz grada Bad Homburga u Njemačkoj, potrošio je 50.200 eura za novi Hyundai ix35 FCEV još 2016. godine, kao zamjenu za njegovu plug-in hibridnu Toyotu Prius. Kako je izvijestio AutoBild koji je otkrio priču, kompaktni SUV s pogonom na vodik vozio je 7 godina bez problema, a vlasnik je u tom razdoblju prešao 84.000 km.

image

Hyundai ix35 Tucson FCEV

Hyundai

Unatoč početnom nedostatku mreže za dolijevanje goriva zbog koje je morao voziti čak 114 km kako bi napunio spremnike vodika, Westberg je bio vrlo zadovoljan dobrim ubrzanjem, tihom vožnjom i dometom od 450 do 500 kilometara. Međutim, bez ikakvog vidljivog razloga, Hyundai je prestao raditi, prikazujući poruku o pogrešci na ekranu svaki put kada bi ga vlasnik pokušao pokrenuti.

image

Predračun za popravak

Autobild

Zapanjujući račun od 103.764 eura za popravak uglavnom se pripisuje gorivnoj ćeliji koja košta 84.875 eura bez poreza. Iznimno visoka cijena posljedica je činjenice da je ix35 FCEV bilo vozilo ograničene proizvodnje sa skupom tehnologijom s vrlo ograničenom dostupnošću rezervnih dijelova. Kao što možete zamisliti, nitko neće platiti taj iznos za servis rabljenog vozila pa je ovaj kvar označio kraj puta za SUV.

image

Hyundai ix35 Tucson FCEV

Hyundai

Westberg nije zadovoljan ishodom i želi da Hyundai uzme auto natrag. U izjavi za AutoBild, proizvođač automobila je priznao da popravak nema ekonomskog smisla i pokušava pronaći alternativna rješenja za kupca. Hyundai ix35 FCEV ostao je u proizvodnji između 2013. i 2018. prije nego što ga je zamijenio Hyundai Nexo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. ožujak 2024 00:08