VELIKO PRIZNANJE

Rimčev prvi hiper automobil Concept_One izložen u čuvenom Petersen muzeju u Kaliforniji

Concept_One jedan je od najbržih cestovnih auta. Stotku je hvatao za samo 2,5 sekunde, 200 km/h za 6 sekundi i 300 km/h za 14 s

Rimac Concept_One

 Rimac Automobili

Concept_One je prvi serijski model Rimac Automobila, a ujedno i prvi električni hiperautomobil na svijetu. Sada je i dio nove izložbe hiperautomobila u svjetski poznatom Peterson Automotive muzeju u Kaliforniji. Zajedno uz automobilske ikone poput Bugatti Veyrona i Koenigsegg Agere RS, Concept_One predstavlja fenomen nadilaženja performansi iz superautomobila u hiper.

image

Rimac Concept_One

Rimac Automobili

Izložba 'Hypercars: The Allure of the Extreme' je otvorena 4. prosinca, a osmišljena je da pokaže što hiperautomobili predstavljaju, i zašto nastavljaju osvajati automobilsku zajednicu. Izloženi Concept_One zapravo je prvi proizvodni primjerak ikada proizveden, a u vlasništvu je Paula Rungea, koji je javnosti želio dati priliku vidjeti hiperautomobil uživo.

image

Rimac Concept_One

Rimac Automobili

Prvi automobil Mate Rimca napravljen je od temelja i dizajniran da pokaže potencijal električne tehnologije. Cilj Concept_Onea nije bio samo transformirati platformu EV performansi, već i dokazati da električni pogon može biti brz, ali i uzbudljiv.

U svojem proizvodnom obliku predstavljen je 2016. godine, a temeljio se na potpuno novim sustavima pogonskih sklopova i originalnoj platformi koju je Rimac razvio u kući. Ona je koristila četiri magnetska elektromotora – po jedan na svakom kotaču, s ukupnom snagom do 1224 KS (900 kW) i 1600 Nm okretnog momenta.

image

Rimac Concept_One

Rimac Automobili

Concept_One ubrzo je prepoznat kao jedan od najbržih cestovnih automobila. Stotku je hvatao za samo 2,5 sekunde, 200 km/h za 6 sekundi i 300 km/h za 14 sekundi. S druge strane, C_One je također postavio temelje za drugi hiperautomobil kompanije, Neveru. Iako niti jedna komponenta nije prenijeta iz C_Onea, iskustvo je bilo ključno u evoluciji nekih tehnologija, poput Rimac All-Wheel Torque Vectoringa.

image

Rimac Concept_One

Rimac Automobili

Nevera je tehnološki najnapredniji hiperautomobil na svijetu i najbrže ubrzavajući serijski automobil, kojeg su njegovi motori od 1914 KS spremni lansirati do 300 km/h za 9,3 sekunde, što je za gotovo pet sekundi brže od Concept_Onea.

image

Rimac Concept_One

Rimac Automobili

'S Concept_Oneom nismo htjeli jednostavno stvoriti električnu verziju postojećih hiperautomobila. Htjeli smo stvoriti hiperautomobil 21. stoljeća. Concept_One je apsolutno ključni dio povijesti Rimac Automobila i – iako smo od tada stigli tako daleko – uvijek ćemo se osvrtati na Concept_One ponosni na električnu revoluciju kojoj smo pomogli pokrenuti', rekao je Mate Rimac, CEO Rimac Automobila.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. travanj 2024 23:22