NIŠTA BEZ PLINA

Prijetnja opskrbnom lancu: VW radi zalihe vjetrobranskih stakla zbog potencijalne nestašice!

VW masovno kupuje stakla i prozore jer smatra da bi skokoviti porast cijene energije u Europi mogao izazvati nestašicu stakla

Volkswagenova tvornica u Njemačkoj

 Volkswagen AG

Čuli smo da proizvođači automobila izrađuju vozila bez određenih sigurnosnih i praktičnih značajki kako bi zaobišli problem nedostatka čipova, ali ova posljednja prijetnja opskrbnom lancu potencijalno je problematičnija. Volkswagen je počeo gomilati zalihe vjetrobranskih stakala zbog straha da će Europa uskoro pretrpjeti veliku nestašicu materijala.

image

Proizvodnja stakla

Audi

Proizvođači automobila inače rade na principu "točno na vrijeme" kako bi izbjegli ogromne zalihe dijelova koji leže okolo i troše novac i prostor. Ali Wall Street Journal izvještava da Volkswagen masovno kupuje vjetrobranska stakla i prozore jer smatra da bi skokoviti porast cijene energije u Europi mogao izazvati nestašicu stakla na kontinentu.

I dok proizvođači poput Aston Martina, Ferrarija i McLarena s vremena na vrijeme iznova izbacuju neobičan speedster bez vjetrobranskog stakla, prosječni vozač Passata neće biti oduševljen idejom da mora nositi kacigu do dućana.

image

Proizvodnja stakla

Audi

Automobilska industrija nije jedini sektor koji se brine zbog potencijalne nestašice. Njemački proizvođač piva Brauerei C. & A. Veltins napustio je uobičajenu praksu kupnje boca tijekom cijele godine jer su cijene narasle i do 90 posto. Pivovara je umjesto toga dala narudžbu za 50 milijuna boca odjednom kako bi izdržala kroz godinu. Nadamo se da ima veliko skladište.

Proizvodnja stakla je energetski intenzivna i uključuje zagrijavanje pijeska, natron sode i vapnenca zajedno korištenjem prirodnog plina, ali cijena tog plina naglo je porasla otkako je Rusija napala Ukrajinu. Oko 40 posto njemačkog plina dolazi iz Rusije, koja bi ove zime mogla dodatno povisiti cijene, a Rusija je danas objavila da će na tri dana zaustaviti plinovod Sjeverni tok 1 prema sjeveroistočnoj Njemačkoj, tvrdeći da su potrebni popravci.

image

Ugradnja vjetrobranskog stakla

Audi

"Pretpostavljam da ćemo se moći nositi s tim", rekao je Klaus Mueller novinskoj agenciji. “Vjerujem da će se Rusija vratiti na 20 posto u subotu, ali nitko to ne može reći sa sigurnošću".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 18:23