VIŠE NIJE U MODI

Presudili mu SUV histerija i postojanje Škode Superb: VW otkazuje sve planove za novi Passat

Jedan od razloga gašenja modela je i kanibalizam na relaciji VW Passat - Škoda Superb. Pobijedio je Superb
VW Passat
 VW

Podsjetimo, Volkswagen je planirao preseliti proizvodnju modela Passat iz Emdena u Njemačkoj u novu tvornicu VW Grupe u Turskoj gdje bi s traka silazila iduća generacija. Međutim, sukobi u Siriji natjerali su njemačkog automobilskog giganta da promijeni planove, pa su odlučili milijardu eura vrijednu tvornicu planiranu za Passata izgraditi u Bratislavi u Slovačkoj.

image
VW Passat
VW

Nova generacija omiljene VW limuzine srednje klase s traka je iz nove tvornice trebala silaziti od 2023. godine nakon što bi se sestrinski model Škoda Superb preselio iz češke tvornice u Kvasinyju.

Međutim, u novom se izvješću Automotive News Europe tvrdi da je VW odlučio ukinuti Passat u Europi, nakon što je ista odluka već donesena za američki model Passata koji se proizvodi u Chattanoogi u Tennesseeju. Američki je Passat tehnološki inferioran u odnosu na europski koji se bazira na modernoj MQB platformi, no bez obzira, do 2023.godine oba odlaze u povijest - navodi se u izvješću.

Ipak, za utjehu, za variant karavansku izvedbu planovi su drugačiji i ta će karoserijska varijacija u novoj formi obliku živjeti i nakon gašenja limuzinskog Passata.

image
Škoda Superb
Škoda

Osim golemog ulaganja u gradnju potpuno novih električnih modela i "mega ekspanzije" SUV i crossover modela, jedan od razloga tog poteza, navode u Automotive News Europe, jest i "kanibalizam" koji već dulje vrijeme vlada unutar koncerna na relaciji VW Passat - Škoda Superb, a česka limuzina je kroz nekoliko generacija do danas doista i postala - bolji Passat.

Nažalost i po cijeni jer se s vremenom ušteda kod praktičnijeg i dostupnijijeg Superba u odnosu na skuplji VW Passat - istopila.

image
VW Passat Variant
VW

U izvješću se dalje spominje kako je za razliku od Passata sljedeća generacija Superba potvrđena, a ciljat će na kupce iz zemalja srednje i istočne Europe gdje su limuzine i dalje popularne, dok će Passat koji ostaje kao karavan mamiti kupce iz zapadne Europe.

Izvori iz tvrtke upoznati s programom VW Grupe rekli su za Automotive News Europe da će tvrtka nakon Passata još veći fokus preusmjeriti na SUV modele i još jaču zastupljenost električnih modela. Posredno, kraj Passata znači i kraj Arteona, uglađenije verzije Passata koji neće doživjeti novu generaciju.

image
VW ID Space Vizzion Concept
VW

Na koncu, VW je već potvrdio planove za pokretanje proizvodnje novog električnog vozila Aero s četverim vratima u tvornici Emden od 2023. godine koji će se koncepcijski temeljiti na konceptu ID Space Vizzion pokazanom prošle godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 09:11