PREMIJERA

Predstavljena nova Acura NSX Type S! Riječ je o najbržem NSX-u do sada!

Iako je zapravo riječ o trećoj generaciji, vanjski dizajn u suštini izgleda kao facelift druge generacije
2022 Acura NSX Type S
 Acura

Nakon brojnih najava i teasera, Acura je danas službeno predstavila novi NSX s Type S značkom, a riječ je o do sada najbržem i najmoćnijem NSX-u. Treća generacija proizvodit će se u Marysvilleu u Ohiu, a u planu je samo 350 jedinica, od kojih 300 ostaje u SAD-u.

image
2022 Acura NSX Type S
Acura

Iako je zapravo riječ o trećoj generaciji, vanjski dizajn u suštini izgleda kao facelift druge generacije. Točnije, najveće promjene su oštriji dizajn prednjeg odbojnika s većim usisima i izraženijim razdjelnikom, koji osim samog izgleda doprinose aerodinamici. Kao i sprijeda, odbojnik je redizajniran i straga s istaknutijim difuzorom od karbonskih vlakana za veću potisnu silu.

S profila dominiraju novi kovani naplatci završeni Matte Shark Grey sivom ili sjajnom Berlina Black nijansom, koji dodaju 10 mm sprijeda i 20 mm straga. Krov je izrađen od karbonskih vlakana koji omogućuje niže težište, dok su bočni pragovi također izrađeni od istog materijala.

image
2022 Acura NSX Type S
Acura

Hibridni pogon zadržava 3,5-litreni V6 od aluminijske legure s tri elektromotora, no zahvaljujući većim parom turbopunjača posuđenih od trkaćeg NSX-a GT3 Evo treća generacija NSX-a Type S proizvodi 608 KS (447 kW) i 667 Nm okretnog momenta. Riječ je o porastu od 27 KS (20 kW) i 22 Nm u odnosu na standardni NSX.

image
2022 Acura NSX Type S
Acura

Snaga se prenosi na cestu putem 9-stupanjskog DCT automatika koji je 50% brži u promjenama prema višem stupnju, a ima i novi način brzog prebacivanja u niže brzine. Tu je i Sport Hybrid SH-AWD sustav za vektoriranje okretnog momenta koji je također dobio još bolje specifikacije u zavojima.

image
2022 Acura NSX Type S
Acura

Nova baterija s 20% većim iskoristivim kapacitetom i 10% većom izlaznom snagom omogućuje elektromotorima veće brojke, istovremeno povećavajući električni domet, koji za sada još uvijek ostaje nepoznat.

image
2022 Acura NSX Type S
Acura

Po cijeni od dodatnih 13.000 dolara (82.000 kuna), dostupan će biti i Lightweight Package koji uključuje Brembo keramičke kočnice, poklopac motora od karbonskih vlakana i elemente unutrašnjosti od istog materijala, što će s automobila skinuti 26,2 kilograma težine.

image
2022 Acura NSX Type S
Acura

Što se tiče kabine standardnog NSX-a Type S, ona je u velikoj mjeri ostala netaknuta. Tu su neki detalji od alcantare, Type S oznaka na pretincu za rukavice, NSX oznaka na naslonima za glavu i kontrastni šavovi. Treća generacija i dalje će koristiti 7-inčni infotainment sustav i digitalnu instrument ploču odlaznog modela.

image
2022 Acura NSX Type S
Acura

Po prvi puta je NSX Type S dostupan izvan Japana, a Acura je već započela primati narudžbe na svojoj službenoj web stranici. Što se tiče cijena, Type S počinje od 169.500 američkih dolara (1 milijun kuna), dok Type S s Lightweight paketom koštati 182.500 (1.16 milijun kuna).

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 19:35