Tržište automobila

Potražnja za kineskim autima u Europi sve veća: Evo od kojih poznatijih marki MG već sad prodaje više

Prodaja novih auta u Europi dosegnula je 899.957 jedinica u kolovozu 2023., što je rast od 24% u odnosu na prethodnu godinu

MG ZS

 Ivan Lacković/CROPIX

Prodaja novih automobila u Europi dosegnula je 899.957 jedinica u kolovozu 2023, što je rast od 24% u odnosu na isti period prethodne godine. Kineski MG iskoristio je povećanu potražnju za električnim vozilima kako bi povećao svoj tržišni udio.

Akumulirane prodajne brojke pokazuju jednako pozitivan rezultat. Između siječnja i kolovoza, registracija novih automobila prikupila je 8.478.941 jedinicu, 20% više nego 2022. Dok su benzinski automobili vrlo popularni među europskim vozačima, rast registracija osobnih automobila u Europi tijekom prošlog mjeseca posljedica je prihvaćanja električnih automobila.

image

Tesla Model Y

Marin Tomaš

Električni automobili zabilježili su drugi najveći mjesečni tržišni udio u kolovozu. Oni su predstavljali 22% od ukupnog broja registracija. Prodaja benzinskih automobila porasla je za samo 11%. Naprotiv, registracije električnih modela porasle su za 102%. Međutim, automobili na benzin još uvijek predstavljaju više od polovice (53%) ukupnih registracija u Europi.

image

Najprodavaniji automobili u kolovozu 2023.

JATO Dynamics

Ne iskorištavaju svi proizvođači automobila rast električnih automobila. Ovdje su najveći dobitnici Tesla i Morris Garage. U slučaju Tesle, ona je prva u prvih osam mjeseci ove godine s 236.400 prodanih jedinica. Drži 17,3% udjela na tržištu električnih automobila.

image

Najprodavaniji plug-in hibridni automobili u kolovozu 2023.

JATO Dynamics

MG je također doživio značajan rast tijekom kolovoza, ušavši među 20 najprodavanijih marki automobila. Morris Garage već prodaje više automobila od poznatih tvrtki kao što su Jeep, Mazda ili Suzuki.

Koji su bili najistaknutiji modeli? Pobjedu je odnio Tesla Model Y. Model koji će, ako tako nastavi, godinu zaključiti kao najprodavaniji.

Na drugom mjestu je Peugeot 208 i, odmah ispred Volkswagena T-Roca. Također je vrijedno spomenuti da se na ovoj ljestvici pojavljuju Citroën C3 (9.) i Tesla Model 3 (10.).

image

Najprodavaniji električni automobili u kolovozu 2023.

JATO Dynamics

Lista 10 najprodavanijih plug-in hibridnih automobila u Europi tijekom osmog mjeseca u godini donosi i novosti. Ford Kuga je opet zauzela prvo mjesto. Na drugom mjestu je Mercedes GLC, a na trećem BMW X1. Kia Sportage je na kraju top 10.

image

Ford Kuga

Ford

Što se tiče ljestvice 10 najprodavanijih električnih automobila u Europi tijekom kolovoza, očekivano, pobjedu je odnio Tesla Model Y. Teslin električni SUV praktički je udvostručio rezultat od prošle godine. Drugo mjesto zauzima Tesla Model 3, koji je postavio Volkswagen ID.3 na treće mjesto.

Izvor: JATO Dynamics

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 22:01