nedopuštena primjena?

Potpuni nadzor: Umjetna inteligencija već prati ponašanje vozača i surađuje s policijom

AI traže "sumnjive" obrasce kretanja, kopajući po bazama podataka registarskih pločica s milijardama zapisa

Nadzor prometa, uhićenje, ilustracija

 Profimedia

Nije tajna: umjetna inteligencija već pomaže američkim policajcima da traže "sumnjive" obrasce kretanja, kopajući po bazama podataka registarskih pločica s milijardama zapisa. Novi slučaj trgovine drogom u New Yorku razotkrio je uporabu ove kontroverzne tehnologije.

Naime, u ožujku 2022. izvjesni David Zayas vozio se Scarsdaleom. Njegov automobil, sivi Chevrolet, bio je posve neupadljiv, kao i njegova brzina. Ali policijskoj upravi okruga Westchester auto je bio razlog za reakciju. Naime, njihov moćni novi alat za umjetnu inteligenciju (AI) identificirao je ponašanje vozila kao sumnjivo, piše Forbes, a prenosi televizija N1.

image

Nadzor prometa, ilustracija

Profimedia

Pretražujući bazu podataka od 1,6 milijardi registarskih pločica prikupljenih tijekom posljednje dvije godine s lokacija diljem New Yorka, AI je utvrdio da je Zayasov automobil bio na putovanju tipičnom za trgovca drogom.

Prema podnesku tužitelja Ministarstva pravosuđa, napravio je devet putovanja iz Massachusettsa u različite dijelove New Yorka između listopada 2020. i kolovoza 2021. sljedeći rute za koje se zna da ih koriste dileri narkotika i za izrazito kratke boravke. Tako ga je 10. ožujka prošle godine policija Westchestera zaustavila i pretražila njegov auto, pronašavši 112 grama cracka kokaina, poluautomatski pištolj i 34.000 dolara u gotovini unutra, prema sudskim dokumentima. Godinu dana kasnije, Zayas je priznao krivnju za trgovinu drogom.

Obično se tehnologija automatskog prepoznavanja registarskih pločica (ALPR) koristi za traženje tablica povezanih s određenim zločinima. Ali u ovom slučaju korišten je za ispitivanje obrazaca vožnje svakoga tko je prošao kraj jedne od 480 kamera okruga Westchester tijekom dvogodišnjeg razdoblja. Zayasov odvjetnik Ben Gold osporio je dokaze prikupljene umjetnom inteligencijom protiv svog klijenta.

image

Prijevoz droge, ilustracija

Panthermedia/Profimedia

I imao je podatke da to potkrijepi. Otkrio je da je ALPR sustav tjedno skenirao više od 16 milijuna registarskih tablica, preko 480 kamera. Od tih sustava 434 su bila stacionarna, pričvršćena na stupove i znakove, dok je preostalih 46 bilo mobilnih, pričvršćenih na policijska vozila. AI nije gledala samo registarske pločice. Također je vodila bilješke o marki, modelu i boji vozila.

“Ovo je sustavni razvoj i uvođenje goleme nadzorne mreže koja zadire u privatnost. Bez sudskog nadzora, ova vrsta sustava funkcionira prema želji svakog službenika koji mu ima pristup”, rekao je Gold.

Sustav nadzora registarskih pločica Westchesterske policije izradio je Rekor, AI tvrtka vrijedna 125 milijuna dolara. Velika prednost Rekora je to što njegov softver ne zahtijeva nove kamere; može se instalirati u već postavljene, bilo da su u vlasništvu države, poduzeća ili pojedinca. “S obzirom na ogromnu rasprostranjenost ALPR mreže i potrebu da se putuje javnim autocestama izbjegavanje nadzora je neizvedivo, ako i nemoguće”, napisao je Gold u svom zahtjevu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 18:23