opasan trend

Policija to ni ne kažnjava, ali ovakvo ponašanje u vožnji iznimno je opasno

Uz ovakvu praksu, nenadano kočenje ili okretanje volana može rezultirati katastrofalnim posljedicama

Šminkanje u vožnji, ilustracija

 Profimedia

Popularni TikTok i Instagram prepuni su zabavnih videozapisa, ali i opasnih trendova. Jedan takav izazov je šminkanje tijekom vožnje, što osim što je opasno, može ponekad rezultirati visokim novčanim kaznama i gubitkom bodova.

Pretraga na TikToku za "šminkanje u autu" donosi stotine videa koji pokazuju kako se na brzinu dotjerivati dok ste za upravljačem. Čak i na Instagramu, postoji niz tutorijala o šminkanju u automobilu, sugerirajući da je to jednostavan i brz proces.
Međutim, vesele snimke i brzi videozapisi prikrivaju stvarnu opasnost.

Kreatori sadržaja rabe šminku čak i dok su za upravljačem, koristeći olovke za usne, oči i kistove. To nije samo nepažljivo, već izuzetno riskantno ponašanje.


Šminkanje za upravljačem nije samo estetski problem. Ono može dovesti do ozbiljnih posljedica, uključujući fizičke ozljede i prometne nesreće. Boja koja završi u oku može ometati vidljivost i uzrokovati nezgode.

Nadalje, držanje kista ili olovke u ruci dok vozite ometa vašu sposobnost upravljanja vozilom. Nenadano kočenje ili okretanje volana može rezultirati katastrofalnim posljedicama, uključujući pad šminke ispod papučica za gas ili kočnicu.
Ne samo da su vozači u opasnosti, već i putnici. Nagli pokreti tijekom vožnje mogu dovesti do ozljeda, posebno ako se olovka ili kist zabiju u oko.

image

Šminkanje u vožnji, ilustracija

Profimedia

Iako se šminkanje u autu ne smatra prekršajem, policija može izreći kazne ako smatra da ometa vašu sposobnost sigurne vožnje. Kazna za ovo ponašanje iznosi 100 eura, ali ako se procijeni da je rizično ili opasno, može biti i do 500 eura, uz gubitak šest bodova na vozačkoj dozvoli.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 17:28