samo 12 primjeraka

Pokvari i najbolje frizure: Ovaj kabrio ima 1843 KS bez strujne pomoći, a može pojuriti do 500 km/h!

Hennessey Venom F5 Revolution Roadster Debuts stoji tri milijuna dolara i najnoviji je uradak specijalista iz Teksasa

Hennessey Venom F5 Revolution Roadster

 Hennessey

Američki Hennessey je jedan od onih posljednjih "automobilskih dinosaura" koji proizvodi brutalne hiperautomobile koji se nimalo ne oslanjaju na snagu iz struje već sve obavljaju pomoću "dobrog starog" benzinskog motora. Njihova ideja je maksimalno "nabrijati" veliki V8 motor, sve to upakirati u atraktivnu sportsku karoseriju i prodavati u malim serijama za astronomske iznose, otprilike nešto slično onome što radi Koenigsegg (iako Šveđani u zadnje vrijeme dosta rade na elektrifikaciji).

image

Hennessey Venom F5 Revolution Roadster

Hennessey

Hennessey od 2020. proizvodi Venom F5. Brutalni auto s brutalnim imenom jer Venom znači otrov, a F5 je međunarodna oznaka za razorni Tornado s brzinom vjetra većom od 500 km/h. Koliko je automobil zaista brz nitko još nije službeno izmjerio, no s obzirom na to da je mnogo slabiji Venom GT prije devet godina pojurio 435 km/h za vjerovati je da ovaj auto s 1843 KS može "dohvatiti" i 500 km/h.

Venom će se proizvesti u 90 primjeraka, a slično tome kako to radi Bugatti, Hennessey je proizvodnju razlomio na nekoliko različitih izvedbi koje su namijenjene različitim tipovima kupaca. Najnovija izvedba predstavljena je jučer. Riječ je o modelu Venom F5 Revolution Roadster, kabrio verziji modela Venom F5 Revolution koji je s brojnim aerodinamičkim dodacima više fokusiran na brzu vožnju trkaćom stazom nego na "obaranje brzinskih rekorda na ravnoj cesti".

image

Hennessey Venom F5 Revolution Roadster

Hennessey

Hennessey je svoj hiperautomobil s otvorenim krovom obogatio istim aerodinamičkim nadogradnjama usmjerenima na trkaću stazu kao i F5 Revolution s tvrdim krovom. Automobil je dobio mnoge aero dodatke poput difuzora, krilaca i veliki fiksni stražnji spojler.

Krov F5 Revolution Roadstera izrađen je od krutog kompozita ugljičnih vlakana i obložen alcantarom iznutra. Hennessey kaže da je učvršćen u fiksnom položaju pomoću zasuna visoke čvrstoće i težak je samo desetak kilograma za jednostavno uklanjanje. Kada ga skinete, morate ga negdje skloniti jer u autu nema mjesta za njega.

image

Hennessey Venom F5 Revolution Roadster

Hennessey

6,6-litreni V8 motor s dvostrukim turbopunjačem isti je kao i u ostalim Venom F5 modelima. Ima 1842 KS i jednako brutalni maksimalni okretni moment od 1763 Nm. Hennessey ne navodi konkretnu maksimalnu brzinu. Za klasični Venom F5 tvrtka tvrdi da može pojuriti više od 300 milja na sat (483 km/h), no ovaj model je zbog aerodinamičkih dodataka sigurno nešto sporiji. Nema ni službenih podataka o ubrzanju, no neki tvrde da Venomu F5 treba 8,6 sekundi do 300(!) km/h. To bi bilo brže i od Nevere.

image

Hennessey Venom F5 Revolution Roadster

Hennessey

Hennessey će izraditi samo 12 F5 Revolution Roadstera po cijeni od 3 milijuna dolara (2,73 milijuna eura) bez poreza. Proizvođač tvrdi da su svi već rasprodani, a prvi kupac je navodno "bog košarke" Michael Jordan. Proizvođač tvrdi da će svaki F5 Revolution Roadster biti jedinstven, s različitim kombinacijama boja i ukrasa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 22:54