NAČEKAO SE I JOŠ ĆE

‘Patim duševno‘: Tesle kupcu postavila solarni krov na kuću prije 5 godina, koji još ne radi...

‘Sustav samo stoji i propada, znate, jer solarne ćelije s vremenom degradiraju. Nemam toliko sredstava da Teslu izvedem pred sud‘

Tesla SolarCity solarni paneli

 Tesla

Ben Kulia ima solarne panele na svom krovu otkako ih je Teslin SolarCity postavio 2018. godine. Nažalost, još uvijek nema koristi od njih, jer nikada nisu generirali energiju za njega.

Stanovnik Manoe na Havajima rekao je za Hawaii News Now da mu je projekt trebao uštedjeti dosta novaca, a istovremeno smanjiti njegov ugljični otisak. Međutim, sve što je od njega dobio su glavobolje, a pritom je nešto i izgubio - mnogo novca.

Ben kaže da je morao platiti oko 50.000 dolara (390.000 kuna) za popravke krova, instalacije i odvjetničke naknade kako bi postavio solarne ploče na svoj krov. Ali zbog nedostatka dozvole, on ne može skupljati energiju iz solarnih panela. "Nema odgovarajuće dozvole, ne mogu ga uključiti", rekao je. “I stoga sustav samo sjedi na mom krovu. I osjećam pravu duševnu bol svaki put kad se vratim kući".

image

Tesla SolarCity solarni paneli

Tesla

Gdje je problem? Gradski odjel za planiranje i izdavanje dozvola kaže da se čeka papirologija od Tesle, još od listopada 2019. godine, prije nego što može odobriti dozvolu za Benov projekt. Tesla je rekao vlasniku da rade na tome, ali u ožujku je prestala sva komunikacija i svi njegovi upiti za korisničku službu preusmjereni su u pozivni centar.

Iz očaja, Kulia je preko Twittera čak pokušao doći do izvršnog direktora Tesle, Elona Muska, ali bezuspješno. Problem je s vremenom postao samo zabrinjavajući. Otkako su njegovi paneli postavljeni, cijena električne energije je porasla 60 posto na Havajima, a on procjenjuje da je propustio 30.000 dolara (235.000 kuna) potencijalne uštede energije jer otkako mu sustav samo "sjedi" na kući.

image

Tesla SolarCity solarni paneli

Tesla

"Sustav samo stoji i propada, znate, jer solarne ćelije s vremenom degradiraju. Nemam toliko sredstava da Teslu izvedem pred sud". Glasnogovornik Hawaii Solar Energy Associationa za HNN je rekao da su ovakvi slučajevi anomalija. "Dajem sve od sebe da budem najbolje ljudsko biće koje mogu biti", kaže Ben. "Nadam se da će Tesla to vidjeti i pomoći mi".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 17:27