LEGENDA NA STRUJU

Paris Motor Show: Renault će pokazati svoj novi električni koncept inspiriran kultnim R5 Turbo

Renault kaže da je to ‘suvremena posveta njegovim najlegendarnijim sportskim verzijama‘, očito misleći na mitski R5 Turbo

Renault R5 Turbo koncept

 Renault

Renault je nedavno najavio svoju liniju za Sajam automobila u Parizu 2022. uključujući premijeru sportskog koncepta nadahnutog R5, a sada je proizvođač automobila objavio nekoliko najavnih fotografija. Iako smo isprva mislili da će se izložbeni automobil temeljiti na nadolazećem Renaultu 5 EV-u, fotografije otkrivaju koncept koji je uvelike inspiriran klasičnim R5 Turbom.

Koncept je osmišljen kao dio proslave 50. godišnjice R5. Renault kaže da je to "suvremena posveta njegovim najlegendarnijim sportskim verzijama", očito misleći na homologacijski specijal R5 Turbo sa središnje-smještenim motorom i reli automobilu Grupe B iz 80-ih godina.

image

Renault R5 Turbo koncept

Renault

Izvana izgleda kao luda verzija R5 s ultra širokim lukovima kotača i vrlo agresivnim i aerodinamičnim bodykitom. Na prednjoj strani nalazi se LED traka pune širine u kombinaciji sa svjetlima u reli stilu niže na braniku i ogromnim otvorom na poklopcu motora. Nažalost, fotografije su zamračene i ne možemo vidjeti sve detalje. Ono što možemo vidjeti je dio interijera s dva trkaća školjkasta sjedala.

image

Renault R5 Turbo koncept

Renault

Staklenik i proporcije gotovo su identični R5 Turbu, ali kotači su znatno širi s retro aerodinamičnim poklopcima i spuštenim ovjesom. Stražnji kraj je još dramatičniji, s masivnim krilom postavljenim na stražnjem vjetrobranskom staklu i jednako velikim dvostrukim difuzorom. Stražnja svjetla zamijenjena su modernim LED jedinicama unutar velikih otvora na blatobranima za potrebe hlađenja.

image

Renault R5 Turbo koncept

Renault

Izvorni R5 Turbo dolazi opremljen 1,4-litrenim motorom s turbom, ali izložbeni će automobil umjesto toga koristiti električne motore, kao što se i očekivalo. Renault nije objavio podatke o snazi ​​i performansama, ali prema vanjskom dizajnu može se pretpostaviti da će koncept biti puno snažniji od svih svojih prethodnika. U priloženom videu imamo priliku čuti zvuk električnog pogonskog sklopa, uz snimku sa staze.

Službena premijera dogodit će se 22. rujna na internetu, a zatim će automobil biti predstavljen na Chantilly Arts & Elegance Richard Mille 23. i 25. rujna, prije nego što ga Renault izloži na Paris Motor Showu koji počinje 17. listopada.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 22:24