NAJUSPJEŠNIJI U 2021

Ovo su najprodavaniji auti na svijetu. Golfa nema nigdje, a na vrhu nije ni Toyota Corolla

Među deset najprodavanijih nema europskih automobila. To su isključivo su isključivo japanski i američki automobili

Top 10 najprodavanijih novih automobila na svijetu

Iako se već približila polovica 2022. tek sada su objavljeni kompletni podaci za ukupnu svjetsku prodaju novih automobila u 2021. godini. Težak posao prikupljanja i analiziranja podataka sa svih strana svijeta (106 tržišta na pet kontinenata) obavio je poznati internetski portal Motor1. Obrađeno je otprilike 99 posto svjetskog tržišta novih automobila.

image

Tesla Model 3 Long Range

Tomislav Kristo/CROPIX

Najveći prodajni dobitnici iz 2021. bili su Toyota i Tesla. Toyota zbog toga što je apsolutno dominirala prodajom i na ljestvici 10 najprodavanijih ima čak četiri modela, a Tesla zbog toga što je Model 3 postao prvi električni auto u povijesti koji se probio na popis deset najprodavanijih na svijetu. Model 3 je s oko 508 tisuća prodanih primjeraka na devetom mjestu ispred Honde Accord (481 tisuća).

image

Honda Accord

Honda

Na osmom mjestu je Toyotin pick-up Hilux (548 tisuća) koji je i dalje bestseler širom svijeta, no ne tako uspješan kao veći Fordov pick-up F-150 (7. mjesto, 562 tisuća) koji je i dalje miljenik Amerikanaca.

image

Toyota Hilux

Toyota

Ostatak ljestvice, odnosno prvih šest mjesta zauzeli su isključivo japanski automobili. Šesto mjesto drži kompaktni SUV Honda HR-V s oko 670 tisuća prodanih primjeraka, na petom mjestu je velika limuzina Toyota Camry (681 tisuća), a četvrta je kompaktna limuzina Nissan Sentra (693 tisuće).

image

Honda HR-V

Zeljko Puhovski

U top 3 su dva kompaktna SUV-a i jedan klasičan kompakt. Treće mjesto drži Honda CR-V s 903 tisuće prodanih primjeraka. Na drugom je najprodavaniji model svih vremena, Toyota Corolla kojih je u 2021. godini prodano 1,104 milijuna. S 28 tisuća više prodanih primjeraka (1,132 milijuna) na samom vrhu je Toyota RAV4 koja time potvrđuje dominaciju SUV-ova i ovog japanskog proizvođača.

image

Toyota RAV4 Plug-in Hybrid

Autoklub.hr

Među deset najprodavanijih nema europskih automobila. To su isključivo su isključivo japanski i američki automobili koji većinu prodaje ostvaruju u SAD-u i Aziji. Neki od njih čak se ni ne prodaju u Europi (Accord, F150, Sentra) što također dokazuje da Europa više nije tako veliki faktor na svjetskom tržištu.

image

Volkswagen T-Cross

Volkswagen AG

Po klasama stanje izgleda ovako: najprodavaniji mali SUV je Honda HR-V ispred Volkswagena T-Crossa, među kompaktnim SUV-ovima je lider RAV4 ispred Honde CR-V. Najprodavaniji SUV srednje klase je još jedna Tesla, Model Y ispred BMW-a X3. Među velikim SUV-ovima najprodavanija je Toyota Highlander ispred Forda Explorera.

image

BMW X3

BMW

Najprodavaniji gradski auto je model za kojeg većina Europljana nije nikada ni čula, kineski električni Wuling Hongguang Mini EV ispred VW Pola. U kompaktnoj klasi prva je Corolla ispred Sentre i Civica. Najprodavanijeg europskog automobila svih vremena Volkswagen Golfa ni u vlastitoj klasi više nema među pet najprodavanijih. Najuspješniji u srednjoj klasi su Camry ispred Modela 3 i Accorda, a u visokoj klasi prvi je BMW serije 5 ispred Mercedesa E-klase i Audija A6. Ovo je jedina klasa automobila u kojoj još dominiraju europski modeli.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. ožujak 2024 06:24