POKAZAN MONSTRUM!

Ovo je Huayra R: Hiper automobil talijanske tvrtke s atmosferskim 6-litrenim V12 motorom za stazu

Motor se vrti do 9000 okretaja, lakši je od 200 kg i proizvodi zvuk sličan klasičnim bolidima F1 s V12 motorima
Pagani Huayra R

Nakon dugog razdoblja najave Pagani je i službeno predstavio Huayru R. Huayra R je hiper automobil namijenjen isključivo za stazu s novim motorom "V12-R" koji je razvijen iz temelja u partnerstvu s HWA AG.

image
Pagani Huayra R

Atmosferski 6-litreni motor najlakši je, najučinkovitiji i najsnažniji V12 ikad stvoren za stazu. Proizvodi impresivnih 838 KS i 750 Nm momenta. Razvoj motora trajao je više od dvije godine, a rezultat je crvena linija na 9000 okretaja.

image
Pagani Huayra R

Također masa motora je manja od 200 kg i koristi sustav izravnog ubrizgavanja s tlakom od 200 bara koji osigurava maksimalne performanse, ali ima u vidu i učinkovitost u smislu termodinamike i autonomije.

image
Pagani Huayra R

Motor je uparen s novim sekvencijalnim mjenjačem sa šest brzina koji je također razvijen u suradnji s HWA AG. Mjenjač je težak 80 kg i omogućuje izrazito mala vremena prijenosa i maksimalnu preciznost kod mijenjanja brzina, dok je učinkovitost trenja na 95 posto. Huayra R ima posebno razvijeni ispušni sustav s četiri ispušne cijevi koji je presvučen keramikom, a debljina stijenke cijevi ispušnog sustava je za 66 posto manja od debljine stijenke na cestovnim modelima.

image
Pagani Huayra R

Iz Paganija su rekli kako to omogućava Huayri R da proizvodi zvuk sličan onom koji su proizvodili stari bolidi F1 s V12 motorima. Isto tako ako je potrebno u ispušni sustav mogu biti ugrađeni prigušivači kako bi se automobil mogao voziti na stazama s ograničenjem buke.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. svibanj 2024 13:33