ISTRAŽIVANJE

Ova je zemlja najjeftinija za posjedovati automobil! Kod nas je situacija sasvim drugačija...

Studija nije u obzir uzimala samo prosječnu cijenu automobila, već i troškove osiguranja, popravke i troškove goriva
Kupnja novog automobila
 Profimedia

Mnogi od nas poznaju štednju i odvajanje novca na stranu kako bismo mogli kupiti ili održavati već kupljeni automobil. Nedavna studija provjerila je koja je najjeftinija država za posjedovanje automobila, a rezultati predaju naslov Australiji. Ono što zaista iznenađuje su pojedine europske države.

Treba napomenuti kako studija nije u obzir uzimala samo prosječnu cijenu automobila, već i troškove osiguranja, popravke i troškove goriva. Cilj je bio saznati razlike u ukupnim troškovima vlasništva, navedeno je u istraživanju. Ti troškovi zatim su uspoređeni s prosječnom godišnjom plaćom svake zemlje, kako bi se vidjelo koliko su automobili pristupačni za prosječnog pojedinca.

image
Najjeftinije zemlje za posjedovanje automobila
ScrapCarComparison

Prema rezultatima, Australija je savršeno mjesto za ljubitelje automobila – samo je 49,48% godišnje plaće potrebno za posjedovanje i upravljanje automobilom. Odmah iza nje je SAD s 54,87% godišnjeg prihoda potrebnog za posjedovanje automobila. Slijede ih Danska (60,34%), Kanada (64,40%) i Švedska (75,84%). Dalje na popisu nalazi se Njemačka (78,44%), Nizozemska (84,65%), Francuska (87,00%), Ujedinjeno Kraljevstvo (89,36%) i Finska (91,58%).

Ovdje je vidljivo koliko su Australci i Amerikanci sretni u odnosu na ostatak svijeta u smislu vlasništva nad automobilima. Zaista je iznenađujuće vidjeti kako su gotovo cijeli godišnji prihodi potrebni za vlasništvo nad automobilima u nekim razvijenim europskim državama poput Njemačke, Nizozemske, Francuske i Ujedinjenog Kraljevstva. Međutim, ono što slijedi je zapravo pravo iznenađenje.

Najskuplja zemlja za posjedovanje automobila je Turska, gdje vam je za posjedovanje potrebno 652,29% godišnjih prihoda. To Tursku čini čak 13 puta skupljom od Australije, a iznenađujuće je što Turska ima godišnju proizvodnju od više od 100.000 osobnih automobila mjesečno, s lokalnim tvornicama Fiata, Renaulta, Toyote, Honde... Od ukupno 82 milijuna stanovnika, njih 21 milijun posjeduje automobil.

image
Najskuplje zemlje za posjedovanje automobila
ScrapCarComparison

Odmah iza Turske na drugom kraju spektra nalazi se Argentina (515,77%), zatim Kolumbija (508,93%), Urugvaj (443,68%) i Brazil (441,89%). Prema tome, 4 od čak 5 najskupljih zemalja za posjedovanje automobila nalazi se u Južnoj Americi. Nakon njih tu je Ukrajina (413,78%), Gvatemala (355,94%), Rusija (290,04%), Meksiko (285,20%) i Kostarika (269,93%).

Iako su rezultati zaista iznenađujući, treba navesti kako je studija obuhvatila samo 40 od 195 zemalja svijeta zbog slabe dostupnosti informacija. Drugo, rezultati se temelje na cijenama potpuno novog Volkswagen Golfa i Toyote Corolle, dok rabljeni automobili uopće nisu uzeti u obzir. Konačno, prosječna plaća mogla bi biti znatno veća od minimalne plaće pojedine zemlje, što bi vjerojatno bio bolji pokazatelj za ovu studiju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 20:57