KRALJ HIBRIDA

Osoba godine iz svijeta automobila 2021. je predsjednik marke koja ne proizvodi električne aute

Toyoda je uspio održati Toyotu profitabilnom i zaštitio brojna radna mjesta diljem svijeta za vrijeme pandemije
Akio Toyoda
 Toyota

Više od 93 međunarodnih novinara se ove godine usuglasilo oko izbora "osobe godine iz svijeta automobila". Nagrada predstavlja jednu od šest priznanja koja se dodjeljuju prilikom World Car Awardsa svake godine, a stvorena je kao priznanje pojedinca koji je dao značajan doprinos globalnoj automobilskoj industriji tijekom prethodne godine. Ove godine pripala je glavnom licu Toyote - Akiju Toyodi.

Predsjednik i izvršni direktor Toyota Motor Corporationa zaista je karizmatičan pojedinac koji je osvojio srca mnogih entuzijasta, pokazujući veliku strast za motosport, i govoreći da Toyota "ne bi trebala biti poznata po tome što pravi dosadne automobile".

Međutim, razlog zašto je nagrada dodijeljena Toyodi seže mnogo dalje od njegove karizmatičnosti. Toyoda je mnogo godina posvetio dovođenju brenda tamo gdje je trenutno, a uspio je održati Toyotu profitabilnom i zaštitio brojna radna mjesta diljem svijeta za vrijeme pandemije koronavirusa. Svojim vodstvom održao je korporativnu smirenost i profitabilnost tijekom teških vremena. Uz to, otvorio je vrata Toyoti za električno doba te započeo na izgradnji Woven Cityja - Toyotinog prototip-grada budućnosti, a sve to kao aktivni vozač motosporta.

"U Toyoti imamo veliku sreću što smo uspjeli zaštititi radna mjesta članova našeg tima tijekom COVID-19 i nastaviti svoj rad na ispunjavanju budućih izazova naše industrije. Kao tvrtka predani smo stvaranju novih načina za podršku dobrobiti našeg planeta i ljudi koji na njemu žive".

Odmah nakon što je primio priznanje, Toyoda je govor iskoristio kako bi pohvalio svoje zaposlenike: "U ime svih 360.000 članova Toyotinog tima širom svijeta, želio bih se zahvaliti na ovoj ogromnoj časti! Međutim, ako vam ne smeta, želio bih ime nagrade iz "Osobe godine" promijeniti u "Ljude godine", ponizno priznajući zajednički trud svojih zaposlenika.

Akio Toyoda pridružio se TMC-u 1984. godine nakon što je diplomirao pravo i poslovnu ekonomiju na Sveučilištu Keio. Nakon rada u mnogim različitim područjima poslovanja u Japanu, postao je član upravnog odbora TMC-a 2000. godine. Prije nego što je postao predsjednik, obnašao je uloge višeg i izvršnog potpredsjednika TMC-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. svibanj 2024 09:04