ZBOGOM JURNJAVI

Ona vidi sve: Na ceste stigla superkamera koja pokriva kompletna raskrižja

Kamera prati poštuju li vozači svjetla na semaforu, prometne znakove i udaljenost od drugog vozila, voze li u svojoj voznoj traci...
 Profimedia/Parifex

Koliko god se vozači trudili zaobići policijske zamke, bližimo se trenutku kada to više neće biti moguće.

Nakon šest godina razvoja, upravo je predstavljen i zakonski odobren sofisticirani radarski sustav francuske tvrtke Parifex baziran na 3D lidar senzorima.

Za razliku od standardnih radara koji prate ograničeno vidno polje, Parifex Nano pokriva prostor od 360 stupnjeva. No, to je tek dio bogatog arsenala.

Uz brzinu, radar prati poštuju li vozači svjetla na semaforu, prometne znakove i udaljenost od drugog vozila, voze li u svojoj voznoj traci i usporavaju kod autobusnog stajališta, a zahvaljujući rasponu od sto metara, policija njime može nadgledati kompletna raskrižja.

image

Parifex Nano radar

Parifex

Sustav normalno funkcionira u svim vremenskim uvjetima i po mraku, a dodatan bonus je što može detektirati sve sudionike u prometu, od pješaka, biciklista i motociklista do vozača električnih romobila.

Prvi čovjek Parifexa Franck Peyré nije skrivao oduševljenje svojim proizvodom:

- Jako smo ponosni što smo prvi na svijetu ponudili radar s 3D lidar senzorom koji se koristi na najnovijem iPhoneu i iPadu. On nam omogućuje modeliranje 3D okruženja svakog vozila i objekta na cesti s neusporedivom brzinom korištenja i obrade podataka'.

Parifex navodi da je radar dobio zeleno svjetlo za javnu upotrebu te da ih je na francuskim prometnicama već postavljeno tridesetak.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 23:03