NIJE DOBRO

Ogromna kriza autoindustrije: Prodaja novih auta u Europi nije bila ovako loša od 1996. godine

U odnosu na lipanj prošle godine neki su proizvođači zabilježili pad prodaje od gotovo pedeset posto

Salon automobila

 Profimedia

Prodaja novih automobila u Europi dotakla je dno. Tijekom lipnja prodano je samo 1,06 milijuna automobila što je najgori rezultat za taj mjesec od 1996. godine. U odnosu na isti mjesec prošle godine neki su proizvođači zabilježili pad prodaje od gotovo 50 posto.

image

Kupnja novog automobila

Profimedia

Na primjer, Volkswagen grupa je ovog lipnja prodala gotovo 25 posto manje automobila nego u istom mjesecu prošle godine, a Stellantis je na razini prve polovice ove godine imao pad prodaje od 21,1 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Volvu je prodaja pala još više. U odnosu na prošli lipanj prodali su 47,9 posto manje automobila, a na razini prve polovice godine pad iznosi 28,5 posto. Jaguar Land Rover grupa je u prvih šest mjeseci 2022. godine zabilježila pad od 34,7 posto, što je najviše od svih proizvođača.

image

Novi automobili

Profimedia

Razlozi za katastrofalne prodajne rezultate su brojni, no najviše je na pad utjecao nedostatak čipova i nestašica drugih materijala i komponenti uzrokovana poremećajima lanaca opskrbe i ratom u Ukrajini. I sami kupci sve manje biraju nove automobile zbog visokih cijena, inflacije i straha od velike ekonomske krize.

image

Proizvodnja novog automobila

Profimedia

Prodaja novih automobila je u konstantnom padu već 12 mjeseci, a posebno se to osjeti na najvećim tržištima EU: u Njemačkoj, Francuskoj, Španjolskoj i Italiji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 18:33