NAJBRŽI AUTOMOBIL

Oboren svjetski rekord: pogledajte nevjerojatnu vožnju SSC Tautare do čak 532 km/h!

Za upravljačem 1750 KS snažnog modela našao se profesionalni vozač Oliver Webb, a vožnja je odrađena u dva smjera!
novi rekord
 Youtube screenshot Top Gear

Kada je Bugatti nedavno sa modelom Chiron Super Sport postavio novi svjetski rekord u kategoriji najbržih serijskih automobila, nismo očekivali da će isti biti brzo srušen. Čak i oni koji su mislili da se neće održati vjerojatno bi se "kladili" na Koenigsegg koji po mnogima ima potencijala da bude brži od Chirona. Ipak, u cijelu priču se sada uplela američka kompanija SSC koja je sa modelom Tuatara uspjela oboriti Bugattijev rekord. Brojke su pritom nevjerojatne, zvuče gotovo nestvarno. Naravno - sve je stvarno i zabilježeno kamerama, a da stvar bude bolja vozač je odvozio oba smjera čime je rekord dobio na težini. Rezultat? U jednom smjeru postigao je 532,7 km/h, u drugom 484,5 km/h, a prosjek je na kraju iznosio 508,7 km/h! Sve je odrađeno na zatvorenoj cesti u Nevadi, a za upravljačem se pritom našao profesionalni vozač Oliver Webb koji je inače nedavno posjetio Hrvatsku sa svojim Aston Martinom, a na društvenim mrežama nije krio oduševljenje našim cestama.

No vratimo se mi na sami rekord i još jednu stavku koja će mnoge zanimati - što se nalazi ispod poklopca SSC Tautare? Riječ je o 5,9-litrenom V8 motoru snage 1750 KS koji je pritom jedan od najaerodinamičnijih automobila na svijetu (0.279).

"Došli smo jako blizu teoretskih brojki, što je nevjerojatno kada uzmemo u obzir da smo to postigli u pravom okruženju, na zatvorenoj javnoj prometnici" - izjavio je nakon rekorda Jerod Shelby, izvršni direktor kompanije SSC.

Najbolji dio svega je naravno video vožnje, uživajte:

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. travanj 2024 14:27