premijera

Novo izdanje legendarnog terenca: Toyota Land Cruiser se vraća u Europu

Sada je i nepravda ispravljena i Toyota je predstavila malo manji model Land Cruisera koji dolazi i u Europu

Toyota Land Cruiser

 Toyota

Land Cruiser je jedan od najlegendarnijih automobila u povijesti. Automobil se proizvodi od 1954. godine, a do danas je napravljeno više od 11 milijuna primjeraka. No kad je Toyota prije dvije godine predstavila novi Land Cruiser J300 jasno su dali do znanja da se taj model neće prodavati u Europi ni u SAD-u zbog slabije prodaje prethodnika i velike potražnje na ostalim tržištima.

No sada je i ta nepravda ispravljena. Toyota je predstavila malo manji model Land Cruiser J250 koji je prvenstveno namijenjen za SAD, ali i za europsko tržište. Novi J250 nema previše veze s većim J300 te se od njega jako razlikuje i tehnologijom i dizajnom.

image

Toyota Land Cruiser

Toyota

Novi Land Cruiser je svjetlo dana ugledao jučer. Iako je manji od J300, radi se o, još uvijek, ogromnom autu s dužinom od 4,92 metra, širinom od 1,98 metara, visinom od 1,87 metara i međuosovinskim razmakom od 2,85 metara. Dizajn novog modela se uvelike temelji na modelima iz prošlosti.

Land Cruiser nije ni pokušavao postati svojevrsni SUV, već je i dalje rasni terenac što se vidi i na dizajnu s oštrim linijama i robusnim izgledom gdje oblik slijedi funkciju. Prednji dio karakteriziraju pravokutna kućišta svjetala s okruglim LED svjetlima u njima te maska hladnjaka s velikim natpisom Toyota umjesto klasičnog logotipa, što je snažan podsjetnik na prošlost.

image

Toyota Land Cruiser

Toyota

Interijer novog Land Cruisera, koji će biti dostupan u izvedbama s 5 ili 7 sjedala, kombinacija je tehnologije i funkcionalnog dizajna. Instrumenti su digitalni, a pokraj njih je velikim zaslon osjetljiv na dodir ali i masivni otvori za ventilaciju s pripadajućim kontrolama klime. Masivni središnji tunel ima klasičnu ručicu automatskog mjenjača, ​​pretinac za bežično punjenje pametnog telefona i druge kontrole, uključujući one za upravljanje pogonom na sva četiri kotača s blokadom stražnjeg diferencijala.

Novi Land Cruiser temelji se na Toyotinoj GA-F platformi i isprva će se u Europi nuditi samo s 2,8-litrenim turbodizelašem od 204 KS i 8-stupanjskim automatskim mjenjačem. Tijekom 2025. godine dolazi i novi pogon, blagi dizelski hibrid, a o klasičnom hibridu Toyota ni ne razmišlja, kao ni o turbo benzincu koji ima 326 KS i ugrađuje se u američku verziju ovog auta.

image

Toyota Land Cruiser

Toyota

Prema službenim podacima, nova šasija je 50% tvrđa, dok je strukturna krutost karoserije povećana za 30%, što bi trebalo dodatno poboljšati terenske sposobnosti i udobnost. Toyota obećava vrhunske terenske sposobnosti, kao što je to slučaj kod svih Land Cruisera. Udaljenost od tla je 22 cm, reduktor mjenjača je serijski, a tu je i isključivi prednji stabilizator. Sve to uz podršku raznih sustava za pomoć u terenskoj vožnji.

Toyota je najavila i niz sustava za pomoć u vožnji na klasičnim cestama. Auto dolazi s autonomijom razine 2 koja uključuje aktivno držanje vozne trake, prilagodljivi tempomat, automatsko kočenje u nuždi...

image

Toyota Land Cruiser

Toyota

O cijenama se Toyota nije oglasila, a prednarudžbe će započeti u listopadu, no tada će se moći naručiti samo prva dostupna verzija, bogati First Edition kojih će samo 3000 biti dostupno diljem Europe. Prve isporuke očekuju se u prvoj polovici 2024.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. ožujak 2024 13:20