AKTUALNO

Nova metoda: BMW koristi plastiku recikliranu iz starih ribarskih mreža za nove modele

Proizvođač automobila zapravo koristi ekskluzivnu tehniku ​​koja se ne koristi nigdje drugdje u automobilskoj industriji

Recikliranje starih ribarskih mreža

 BMW

BMW je najavio da će modeli koji su dio vozila Neue Klasse koje namjerava predstaviti 2025. godine sadržavati dijelove izrađene korištenjem recikliranih ribarskih mreža i užadi. Iako to možda ne zvuči tako novo, proizvođač automobila zapravo koristi ekskluzivnu tehniku ​​koja se ne koristi nigdje drugdje u automobilskoj industriji.

image

Recikliranje starih ribarskih mreža

BMW

Partnerstvom s danskim PLASTIX-om, BMW je pomogao u razvoju nove tehnike obrade koja omogućuje pretvorbu starog pomorskog otpada u plastične granule. Taj se sirovi materijal zatim može dodati novoj plastici i oblikovati u ukrasne dijelove koji su dovoljno čvrsti da se ugrade u unutrašnjost ili vanjštinu vozila.

image

Recikliranje starih ribarskih mreža

BMW

Možda ste već upoznati s konceptom recikliranja ribarskih mreža i užadi, jer je korišten u drugim vozilima, kao što su BMW iX i novi X1, kao i u vozilima drugih proizvođača poput Mercedesa. Taj materijal, poznat kao ECONYL, napravljen je od pomorskog otpada, materijala od starih podnih obloga i zaostalog otpada iz proizvodnje plastike. No trenutno se materijal uglavnom prede u vlakna i utka u automobilske tepihe.

image

Recikliranje starih ribarskih mreža

BMW

Ova nova strategija omogućuje da se reciklirani materijal po prvi put koristi u procesu injekcijskog prešanja. To smanjuje upotrebu nove plastike u ukrasnim dijelovima do 30 posto, smanjujući njihov ugljični otisak za oko 25 posto. To također znači da se skuplja više starih mreža i užadi, čime se sprječava njihovo odbacivanje u more.

image

Recikliranje starih ribarskih mreža

BMW

BMW kaže da će koristiti ovu novu, ekološki prihvatljiviju plastiku u dijelovima koji su vidljivi na vozilima Neue Klasse. Kao dio širih ekoloških ciljeva proizvođača automobila, nada se povećanju upotrebe recikliranog materijala u termoplastici s 20 posto na 40 posto do 2030. godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. travanj 2024 11:16