OSJETNO NIŽE CIJENE

Nova kineska ofenziva: Nakon električnih automobila, Europu preplavile i jeftine gume

U Kini proizvodnja gume u prosjeku stoji između 45 i 85 eura, a u Europi, Sjevernoj Americi, Japanu između 100 i 120 eura

Nove gume, ilustracija

 Profimedia

Europu je ‘zatrpala‘ lavina kineskih marki automobila koje kupcima na starom kontinentu nude financijski vrlo isplative modele.

Situacija se toliko ‘otela kontroli‘ da Europska komisija priprema teren za retroaktivno carinjenje kineskih električnih vozila.

Slična situacija uskoro prijeti i gumarskoj industriji.

Double Star, Linglong... Nikad čuli? Uskoro hoćete.

image

Gume, ilustracija

Profimedia

Kada se šire na globalna tržišta, tvrtke poput ZC Rubber, Sailun Jinyu Group, Shandong Linglong Tire ili Double Star Group imaju znatno niže troškove proizvodnje od svojih europskih ili američkih konkurenata.

Prema Automobilwocheu, u Kini proizvodnja gume u prosjeku stoji između 45 i 85 eura.

Proizvođači u Europi, Sjevernoj Americi, Japanu i Koreji imaju proizvodne troškove između 100 i 120 eura, piše ElPais.

Uz ove brojke, vjerojatno je da će kineski proizvođači guma zabilježiti snažan rast. Danas, oni drže oko 10 posto tržišta.

image

Gume, ilustracija

Profimedia

Pojedini kineski brendovi već su se bacili na posao.

Grupa Zhongce Rubber Group, poznata kao ZC Rubber, otvorila je razvojni centar u njemačkom Hannoveru 2021. godine i danas je deveti najveći proizvođač guma na svijetu.

Tvrtka Giti Tire također je već tu, a od 2023. godine montira svoje gume na Mercedes Actros u Kini. Osim toga, u rujnu 2023. Giti Tire je izvijestio da je Volkswagen ID.Buzz prvo električno vozilo proizvedeno u Europi koje nosi tvorničke gume kineske kompanije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 01:06