Je li moguće?

Nevjerojatna cifra: Zamjena baterije na starijim električnim autima njemačke marke doseže i 71.000 $

Račun izmjene baterije

 Reddit

Predstavljen 2013. godine, BMW je s modelom i3 započeo pohod na tržište električnih automobila. Pametno dizajniran kao gradski električni automobil s ne izdašnim dosegom (pa je imao opciju dodavanja malog benzinca straga kao produživač dometa koji je "filao" bateriju), a ne kao električni "all-rounder", postao je uglavnom statusnim simbolom bogataša u gradskim središtima koji su voljeli svakodnevne "stvarčice" obavljati u jednom, tako posebnom i modernom malom cool BMW-u.

image

BMW i3

BMW

Proizvodnja je završena 2022. i u devet godina na tržištu i3 je pronašao lijepih 250.000 kupaca diljem planete. Dakle, kao nov je bio popularan bez obzira na cijenu, no kakav je danas kao polovni automobil star više od 10 godina po pitanju skrivenih troškova održavanja? Primjeri iz SAD koje navodi portal Carscoops navodno upućuju da zastupnici često traže više od 30.000 dolara za zamjenu baterije, a jedan kupac je pokazao račun od nevjerojatnih 71.000 dolara!

Dakle najveći problem je nakon gotovo decenije na cestama visokonaponska baterija. Sastoji se od osam ćelija i kada se samo jedna pokvari, račun za popravak može biti suludo skup.

Vlasnici u jednoj objavi na Redditu i drugoj na Facebooku tvrde da su dobili račune za popravku od oko 33.000 i 38.000 dolara. Jedan korisnik Reddita je pak, podijelio fotografiju fantastične ponude za uslugu zamjene ukupne vrijednosti 71.208 dolara!

image

Račun za bateriju

Reddit

To premašuje cijenu novog i3 iz 2021. koja se kretala od 45.500 do 52.500 dolara u SAD. Srećom, i3s s produživačem dometa pokriveni su produženim jamstvom u Kaliforniji kao vozila s djelomičnom nultom emisijom (PZEV), što znači da ispunjavaju uvjete za 10-godišnje jamstvo za pogonski sklop ili 150.000 milja što je nekim kupcima uštedjelo tisuće.

image

Račun za bateriju

Raddit

Mnogi vjeruju da se od osam ćelija u i3 bateriji samo jedna obično pokvari u tom roku. Ako je točno, opet, u teoriji, mogao bi ga zamijeniti ovlašteni trgovac ili kvalificirani mehaničar za manje od 10.000 dolara budući da je jedan modul dostupan za oko 3500 dolara.

Bez obzira na to, jasno je da ponekad najmanji strujni BMW i3 dugoročno ne ispada tako jeftin.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 00:13