KLJUČ U BRAVU

Nekad su proizvodili 170.000 terenaca godišnje, sada pogon prodali proizvođaču toaletnog papira

U najboljim danima, tvornica Mitsubishija je proizvodila 170.000 kutnog modela Pajero, pa je prodaja pala

Mitsubishi Pajero pogon

 Mitsubishi, screenshot

Vijest iz Japana: Mitsubishi je pristao prodati svoju zatvorenu tvornicu Daio Paperu za otprilike 4 milijarde jena (234 milijuna kuna). Japanski pogon je donedavno proizvodio popularni SUV Pajero, a sada će vjerojatno biti preuređen za izradu toaletnog papira ili maramica.

Ugovor bi mogao biti potpisan ovog tjedna, čime bi zemljište i objekti na njemu bili preneseni na Daio do kraja ožujka 2023. godine. Mitsubishi je stavio lokot na tvornicu 2020. i riječ je o prvoj japanskoj tvornici koju je Mitsubishi zatvorio od 2001. godine.

image

Mitsubishi Pajero pogon

Mitsubishi

U najboljim danima, tvornica je proizvodila 170.000 vozila godišnje, ali je prodaja pala posljednjih godina i 2019. je proizvodno mjesto proizvelo samo 63.000 vozila. Također, Mitsubishi se suočio s povećanjem fiksnih troškova kao rezultat agresivne strategije širenja bivšeg predsjednika Carlosa Ghosna.

Općenito, proizvodnja Mitsubishija je u posljednje vrijeme smanjena. U 2021. proizvođač automobila proizveo je samo 400.000 vozila u Japanu, što je oko 30 posto manje nego što je imao prije pandemije. Prodaja tvornice dio je šireg plana za smanjenje fiksnih troškova.

Radnici u tvornici Pajero, međutim, tražili su od Mitsubishija da proda tvornicu drugom proizvođaču automobila kako bi zaštitili radna mjesta. Umjesto toga, izvješća pokazuju da će gotovo trećina zaposlenika biti premještena na druga radna mjesta unutar tvrtke, druga trećina se zaposlila u drugim tvrtkama, a nešto više od 250 je prihvatilo ponude za prijevremenu mirovinu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. travanj 2024 05:22